Het geheim van de Malamander - Thomas Taylor


Het geheim van de Malamander is een avonturenverhaal dat zich afspeelt in het kustplaatsje Owee aan Zee. Daar ontmoeten we de verteller van het verhaal Herbie, de jonge gevonden voorwerper van Hotel Nautilus. Herbie waakt over de gevonden spullen, hij zorgt ervoor dat de gasten hun vergeten spullen weer terugkrijgen, of hij bewaart ze tot ze worden opgehaald. Herbie woont op zijn werkplek in de kelder van het hotel.
Op een gure avond klimt een onbekend meisje door een raam zijn kelder in. Ze heet Violet en ze is op de vlucht. Er zit een ijzingwekkend type achter haar aan en Herbie neemt het meisje in bescherming. Daarmee verandert zijn rustige bestaan. Want het meisje is naar Owee aan Zee gekomen op zoek naar antwoorden. Wat is er gebeurd met haar ouders die in het hotel verbleven toen zij nog een baby was en zomaar zijn verdwenen tijdens een wandeling aan de kust. Heeft hun verdwijning iets te maken met het mythische monster de Malamander? De pittige Violet laat zich door niets tegenhouden en trekt Herbie mee in een enerverend avontuur.

De schrijver van het boek had een vliegende start van zijn carrière, niet als schrijver maar als illustrator. Hij werd gevraagd het eerste boek van de toen nog onbekende J.K.Rowling te illustreren en zo tekende hij de eerste Harry Potter. Daarnaast maakte hij verschillende prentenboeken en na een aantal jaar durfde hij eindelijk te doen wat hij al lang wilde: een jeugdboek te schrijven. Het geheim van de Malamander is het eerste deel van een trilogie, het tweede deel wordt volgend jaar in het voorjaar verwacht.
Taylor heeft een prettige schrijfstijl die ook in de vertaling goed tot zijn recht komt. Hij weet hoe je een spannend verhaal moet schrijven, bijvoorbeeld door de sfeer in het kustplaatje pakkend te beschrijven. Je voelt de kou van de zeemist en je hoort het loeien van de wind. Als er dan een zeekapitein met wier in zijn baard en een haak in plaats van een hand opduikt verbaast dat nauwelijks. Niet alleen de beschrijving van de omgeving is raak, ook de personages zet Taylor mooi neer. Bijvoorbeeld de man die achter Violet aanzit, hij heeft een ‘beendergele baard’ en er hangt een geur om hem heen ‘alsof er iets akeligs dreigt.’ Soms als het heel spannend is laat de schrijver verteller Herbie een opmerking naar de lezer maken en doorbreekt zo even de beklemming. Ook zijn er in het verhaal leuke vondsten verwerkt, zoals de leesapotheek waar je op recept een verhaal als medicijn kunt halen, of de uitvinding waarmee de eigenares van het hotel de straten van Owee aan Zee in de gaten houdt.

Het geheim van de Malamander is een heerlijk avonturenboek. Vlot geschreven en lekker spannend.

Het geheim van de Malamander
Thomas Taylor, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders
Lannoo, 2020