Kolletje & Dirk. Daar is de wolf - Pieter Feller


Kolletje en haar beste vriend Dirk hebben een vaste plaats in de kinderliteratuur veroverd. Sinds het eerste boek van het meisje met haar toversokken verscheen, in 2005, sloegen de korte verhalen en de illustraties daarbij van Natascha Stenvert aan. Inmiddels zijn er al meer dan 500.000 Kolletje-boeken verkocht. Het nieuwe boek Daar is de Wolf is deze keer geen boek met een aantal korte verhalen, maar een prentenboek.

Het verhaal is simpel, Kolletje en Dirk gaan met enkele volwassenen een boswandeling maken. Als ze vertrekken vertelt de boswachter dat er in de buurt een wolf is gezien. Waarschijnlijk zullen ze hem niet tegenkomen, want het dier is bang voor mensen.
Het gezelschap houdt wel van een uitdaging en gaat toch op zoek naar de wolf. Kolletje voorop. Heel vaak roept ze ‘Daar is de wolf’, maar iedere keer is het een ander dier. Gelukkig heeft Kolletje toversokken.

Daar is de wolf  heeft weer een fijne tekst die lekker voorleest. Feller speelt op een leuke manier met taal, bijvoorbeeld door ieder dier dat duidelijk geen wolf is letterkundig toch in de wolvenfamilie op te nemen. Zo zien Kolletje en Dirk onder andere een pluimstaartwolf, een wroetneuswolf en een langoorwolf. Later in het verhaal klinken ook de echte namen van de gevonden dieren, dus ook pedagogisch/didactisch is het helemaal in orde.
Toch is de hoofdrol in deze uitgave voor Natascha Stenvert. Zij tekent met veel details het natuurgebied waar het gezelschap wandelt. Net als in de echte natuur is daar veel te ontdekken als je goed kijkt. Tal van dieren, insecten, vogels en kleine bosdieren houden zich schuil tussen het groen. Ook dat groen is veelzijdig getekend. Er zijn veel planten en struiken in te herkennen, bijvoorbeeld een bramenstruik, zuring of bloeiende heide. Kers op de taart is het schutblad. Zesentwintig ‘natuurfoto’s’ van dieren die je in het bos kunt tegenkomen, zoals een vos, een hommel of een merel. Het zijn plaatjes waar je veel over kan vertellen of lekker bij weg kan dromen.

Kolletje & Dirk. Daar is de wolf is een prentenboek dat leest als een boswandeling. Het eenvoudige verhaal wordt aantrekkelijk verteld en de illustraties zitten vol verrassingen.

Kolletje & Dirk Daar is de wolf
Pieter Feller met illustraties van Natascha Stenvert
Luitingh-Sijthoff, 2020