Raar - Mark Janssen

Illustrator Mark Janssen timmert al een aantal jaar aan de weg met zijn eigen prentenboeken die steeds meer waardering krijgen. Janssen werkt graag met aquarel-en acrylverf en daarnaast gebruikt hij ook de computer. Zijn werk kenmerkt zich door een werveling van in elkaar overlopende warme kleuren die hij combineert met goed geplaatste details. Met enkele strepen wordt bijvoorbeeld een harig vacht tot leven gebracht en met net een andere streep ontstaat een geloofwaardige olifantshuid.

In Raar werkt Janssen een ogenschijnlijk eenvoudig idee uit: wat kunnen dieren allemaal doen met een spiegel. Denk dan niet meteen aan huis-tuin-en-keukendieren zoals honden en katten, nee Janssen pakt uit met meer exotische dieren zoals een luiaard, een leguaan, een hyena of een pauw.
Het begint simpel, een aantal dieren bekijkt zichzelf in een spiegel die op de grond ligt. Het wordt al spannender als de spiegel rechtop gezet wordt. Wat een lange armen krijgt de Luiaard daarvan. Leguaan keert zijn spiegelbeeld de rug toe en ook dat ziet er grappig uit, want wij zien twee leguanen met hun krullende staarten naar elkaar toegekeerd.
          

Het gaat echt los als Grote Olifant per ongeluk aan de zijkant van de spiegel gaat staan. Dan begrijpen we de titel van het boek. Heel mooi is dat de plaats van de spiegel precies op de vouw tussen de pagina’s zit en zo wordt de vorm van het boek optimaal gebruikt.
Na de olifant komen er ook andere dieren die met hulp van de spiegel een bizar uiterlijk krijgen: Zebra ziet zichzelf met een gat in zijn buik en met acht poten, Panter vraagt zich af hoeveel ogen hij nu eigenlijk heeft en wat Neushoorn ervan maakt is onbeschrijflijk. Nog veel meer dieren maken plezier met de spiegel tot het onvermijdelijke gebeurt en het ding in stukken breekt. Maar in een prentenboek betekent dat niet dat alles dan vanzelfsprekend weer normaal wordt.

Raar is een prentenboek vol met originele vondsten. Iedere keer denk je dat het niet raarder kan, maar Mark Janssen blijft verrassen. Raar is een vrolijk kijkfeest dat niet snel verveelt.

Raar
Mark Janssen
Lemniscaat, 2020