Keizer Ei - Karst-Janneke Rogaar


Keizer Ei
van Karst-Janneke Rogaar is een waar kunststukje. Rogaar, die we tot nu toe vooral als illustratrice kende laat in dit boek zien dat er ook een schrijfster in haar schuilt. In haar boek Keizer Ei heeft ze 90% van alle bestaande ei-woorden verwerkt en woorden met een lange ij vermijdt ze.
Het verhaal gaat over Heid en Teit. Heid is een jongen en Teit is een kat. Ze gaan samen op reis. Ze lopen door de hei, ze aaien geiten in de wei, ze genieten van een weids uitzicht en zeilen dan naar een eiland. Dreigende wolken kondigen noodweer aan en hun bootje dreigt te kapseizen. Gelukkig stranden ze heelhuids op een geheimzinnig eiland. Daar ontmoeten ze keizer Ei en zijn bijzondere lakei. Aanvankelijk botert het niet tussen de keizer en zijn gasten, maar uiteindelijk komt alles goed.
  

Rogaar laat zien hoe leuk spelen met taal kan zijn en het gaat haar ook goed af. Ondanks de beperking die ze zichzelf oplegt loopt de tekst soepel en worden de vele ei-woorden functioneel gebruikt. Daar zijn veelvoorkomende woorden bij zoals klein, klei, paleis of steil, maar ook bijzondere woorden zoals eidereend, veinzen, meieren of sjeik. Het meest gewaagde woord is geil gebruikt in het zinnetje ‘Heid kent een mop over een geile meid met aambeien en een zeis.’ Keizer Ei is een handig boek voor iedereen die moeite heeft met de spelling van ei/ij-woorden.
Rogaar, in 2019 bekroond met een Zilveren Penseel, heeft het boek prachtig geïllustreerd. Iedere tekening is het waard om langer te bekijken, bijvoorbeeld om de expressie van de personages te bestuderen, of de wijze waarop het landschap is weergegeven of de vele verschillende manieren waarop ze haar lijnen trekt.
De illustraties ondersteunen niet alleen de tekst, ze vullen het verhaal ook aan. Zo zien we op de tekening pas goed wat het voor Heid en Teit betekent als de zee hun schip teistert en het waterpeil al tot hun enkels reikt, of hoe eindeloos het eindeloze woud is.

Keizer Ei is een geslaagd boek in alle opzichten. Het is origineel, grappig, mooi geïllustreerd en nog leerzaam ook.

Keizer Ei
Karst-Janneke Rogaar
Kluitman, 2020