Dick Bruna - Bruce Ingman & Ramona Reihill


Dick Bruna overleed in 2017. ‘De meester van de eenvoud’ was toen een gewaardeerd kunstenaar met tentoonstellingen in vermaarde musea over de hele wereld waaronder het Rijksmuseum in Amsterdam. Toch zal de eerste associatie met Bruna’s naam vaak niet leiden tot een herinnering aan een museumbezoek, Dick Bruna is vooral als schepper van Nijntje bekend geworden.
De Engelse uitgever Thames & Hudson, in 1949 opgericht met de missie ’een museum zonder muren op te richten’, heeft in de serie The illustrators een boek over het leven en werk van Dick Bruna uitgebracht. Dit boek is nu vertaald.

Deze prachtig uitgegeven biografie is niet al te dik, fraai vormgegeven, voorzien van veel illustraties en heeft een duidelijke tekst. Het verhaal over Bruna’s leven en werk is chronologisch opgezet en begint op zijn geboortedag 23 augustus 1927. Bruna groeit op in een welvarend gezin. Zijn vader is directeur van uitgeverij A.W. Bruna en verwacht dat zijn zoon te zijner tijd zijn plaats in het familiebedrijf zal innemen. Dick is echter meer geïnteresseerd in kunst. Hij reist naar Frankrijk en maakt daar kennis met het werk van een aantal kunstenaars die hem sterk zullen beïnvloeden, waaronder Matisse en Léger. Uiteindelijk krijgt Dick toestemming van zijn vader een opleiding te starten aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam, maar hij vindt daar niet wat hij zoekt. Hij stopt met zijn studie en gaat alsnog werken voor de uitgeverij. Er moet geld verdiend worden want inmiddels is Dick getrouwd met zijn grote liefde Irene. Zij krijgen drie kinderen.
Bruna ontwierp ongeveer 2000 omslagen, veel daarvan voor de pocketseries van de uitgeverij. Het is prachtig grafisch werk. Bruna maakte voor series altijd gebruik van een terugkerend element, bijvoorbeeld de pijp van Maigret of de halo bij de Saint. 


In 1955 wordt Bruna’s beroemde personage Nijntje geboren. Aanvankelijk zag het beroemde konijn er anders uit met scheve oren en ogen die aan de zijkant waren geplaatst. Nijntje onderging in 1963 een grote metamorfose waar ze een ronder hoofd kreeg met fier omhoog stekende oren en voortaan kijkt ze de lezer recht aan. Ook kregen de kinderboeken een vaste vierkanten vormgeving, met links de vierregelige tekst zonder hoofdletters en rechts de illustraties, waarbij Bruna een vast palet aan kleuren gebruikte.
Nijntje wordt wereldberoemd en gaat onder vele namen de wereld over. Ook de merchandise vindt wereldwijd zijn weg en het geld stroomt binnen. Dat weerhield Bruna niet om te blijven werken. Zolang hij dat kon stapte hij elke dag vroeg in de ochtend op zijn fiets om aan het werk te gaan in zijn Utrechtse atelier, dat overigens nu te zien is het Centraal Museum te Utrecht.

Het boek sluit af met een uitgebreide literatuurlijst en een overzicht in jaartallen van de belangrijkste biografische gegeven.

Dick Bruna is een prachtig uitgegeven handzame biografie van een groot kunstenaar,

The illustrators Dick Bruna
Bruce Ingman en Ramona Reihill, vertaald door Astrid Huisman
Mercis, 2020