Vogel Vliegop - Julia Donaldson


Vogel Vliegop zit op haar nest en wil niet gestoord worden. Als vogeltje Kwebbel een kletspraatje aanknoopt reageert vogel Vliegop knorrig:

‘Hoepel op, hoepel op, hoepel op!
Ik klets niet vandaag.
Vlieg op met je vraag.
Ik praat niet, en zeker niet over het weer.
Vlieg op, hou je tater, en snater niet meer.
Ik raak door onnozel gekwaak van de leg.
Scheer je weg!
Scheer je weg!
Scheer je weg!’


Ook andere vogels moeten ophoepelen zoals de rode Snoeperd die met vogel Vliegop bessen wil eten en Fladder die graag een stukje samen wil vliegen. Het verhaal neemt een andere wending als vogel Rover in beeld komt. Het is een grote roofvogel en hij heeft nog niet ontbeten. Hij heeft heeft trek in een vogelgebakje en krast ‘Ik pak je, ik pak je, ik pak je!’ Gelukkig ziet vogel Roeper wat er gebeurt.

 

Julia Donaldson schreef al veel prachtige en geliefde prentenboeken waarvan De Gruffalo de bekendste is. Vogel Vliegop doet aan dit boek denken door de opbouw van het verhaal en de fijne rijmende tekst die uitstekend is vertaald door Bette Westera. De tekst zit vol speelse herhalingen en dat zal peuters en kleuters zeker aanspreken.
De tekeningen van Catherine Rayner zijn adembenemend. We kennen haar werk van het prentenboek van het jaar 2014 Krrr…okodil.
Het schutblad van het boek laat het oerwoud zien vanuit het gezichtspunt van vogel Vliegop. Het is een mooi spel van fijne blaadjes en schaduwen in verschillende kleurnuances. Vogel Vliegop zelf staat stevig op papier. Het is een trotse grijze vogel die duidelijk laat zien dat ze met rust gelaten wil worden. Ook de intenties en emoties van de andere vogels laat Rayner op een knappe wijze zien, waarbij alles uitgedrukt wordt in vogelgedrag. Zo steekt vogel Vliegop nijdig haar staart omhoog en lijkt naar haar bezoekers te pikken, terwijl de bezoekende vogels duidelijk toenadering zoeken door zich bijvoorbeeld naar vogel Vliegop toe te buigen.
Rayner maakt spannende composities waarin ze speelt met perspectief en vlakverdeling. Als de enorme roofvogel het boek binnen komt verduistert de omgeving, zo wijst alles erop dat er gevaar dreigt. Het wordt langzaam weer lichter als de weggestuurde vogels terugkomen om vogel Vliegop te helpen. De snelheid waarmee ze dat doen wordt uitgedrukt in kleurrijke lijnen.
Alles loopt goed af en vogel Vliegop heeft haar lesje geleerd. Ze zal voortaan met de andere vogels kwebbelen, snoepen en fladderen en in plaats van Scheer je weg! roept ze nu Ga niet weg! Ga niet weg Ga niet weg!

Vogel Vliegop is een prachtig prentenboek dat een plaatsje naast De Gruffalo verdient.

Vogel Vliegop
Julia Donaldson, vertaald door Bette Westera met illustraties van Catherine Rayner
Gottmer, 2020