De piraten komen! - John Condon


Elke dag staat Tom op de top van de heuvel te kijken of er piraten aankomen. Hij wacht en wacht en wacht. Dan ziet hij een schip. Hij stormt de heuvel af en schreeuwt ‘Piraten, de piraten komen, verstop je snel’. Bliksemsnel zoeken alle dorpsbewoners een plekje om zich te verstoppen. Het is echter vals alarm, Tom heeft een kleine vissersboot voor een piratenschip aangezien. ‘Geeft niks’, zegt zijn vader ‘maar weet je, een piratenchip is GROOT.’
Tom gaat opnieuw de heuvel op om te kijken of de piraten nu wel komen. Hij wacht, en wacht, en wacht. En eindelijk ziet hij een schip, een groot schip.
De ervaren prentenboeklezer ziet al waar dit naartoe gaat. Weer verstopt iedereen zich en weer heeft Tom het niet goed gezien. De scene zal zich nog een aantal keer herhalen. Tegen de tijd dat het piratenschip daadwerkelijk aanmeert gelooft niemand Tom meer en verstopt zelfs Toms vader zich niet. Toch loopt het goed af met een verrassend einde.

De gein van het boek zit in de fraaie tekst en de grappige illustraties. De herhalende zinnen waarin het woord wachten vaak klinkt worden afgewisseld met beschrijvende zinnen en zo blijft de tekst levendig. De voorlezer kan het extra spannend maken door flink uit te pakken als Tom denkt iets gezien te hebben.
Dit is een prentenboek waar niet alleen de tekst het verhaal vertelt. De vermakelijke tekeningen zijn minstens even belangrijk. De kleurrijke inwoners van het dorp zijn meesters in verstoppen en dus een uitdaging voor de lezer die niets wil missen. Als uiteindelijk de piraten echt komen zien we een bont gezelschap waar illustrator Matt Hunt zich duidelijk heeft uitgeleefd. Hij tekent volop piratenclichés zoals gespierde getatoeëerde armen, kromzwaarden en doodshoofden, maar verrast door te laten zien dat zelfs de stoerste piraat (man en vrouw) een warm hart heeft.

De piraten komen! is een vrolijk kleurrijk prentenboek met een levendige herhalende tekst en illustraties die uitnodigen om goed te bekijken.

De piraten komen!
John Condon, vertaald door J.H.Gever met illustraties van Matt Hunt
Gottmer, 2020