Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker - Harmen van Straaten


Harmen van Straaten is een schrijver/illustrator die al heel wat jaren meedraait. Hij schrijft voor kinderen en jongeren van alle leeftijden. Vaak zijn het toegankelijke fantasievolle boeken die niet zo dik zijn en altijd rijkelijk geïllustreerd.
Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker gaat over een toekomstige erfenis. Mattias’ tante Koos heeft een hotel aan de kust. Mattias heeft haar nooit ontmoet, maar hij krijgt wel ieder jaar met kerst zelfgebreide (prik)sokken van haar. Op een dag nodigt tante Koos haar neefje uit om naar haar hotel te komen. Hij moet alleen komen en hij zal tijdens zijn verblijf een aantal opdrachten krijgen. Zo wil tante Koos testen of hij een waardige erfgenaam is. Mattias neemt de uitdaging aan en dat is het begin van een spannend avontuur.

Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker is een boek dat hoog op de lijstjes van leesbevorderaars hoort. Het is spannend, vlot geschreven en aantrekkelijk uitgegeven.
Mattias is een sympathieke held, maar net iets minder slim dan de lezer die dan ook eerder door zal hebben wie Mattias toch zo tegenwerkt. Voor minder ervaren lezers zit het verhaal vol met verrassende plotwendingen, een ervaren lezer zal een aantal vaste patronen herkennen.
Het is een fijn boek voor minder geoefende lezers omdat de schrijver hier en daar op een speelse manier het verhaal even samenvat en zo de lezer wat extra ondersteuning geeft de verhaallijn goed te kunnen volgen. Ook is het fijn dat het boek niet zo dik is, ongeveer 100 bladzijden, en er op vrijwel iedere pagina een illustratie staat. Van Straaten illustreerde dit boek zelf met grappige zwart-wittekeningen.

Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker is een fijn leesboek voor kinderen die van een spannend en beetje mysterieus verhaal houden. Een boek dat zeker een plekje verdient in de schoolbibliotheek.

Het wonderbaarlijke scheepsjournaal van Mattias Spijker
Harmen van Straaten (tekst en illustraties)

Leopold, 2020