Sophie op de daken - Katherine Rundell


Charles, een opmerkzame geleerde, redt Sophie als baby uit het water na een scheepsramp in Het Kanaal. Ingepakt in de partituur van een Beethoven-symfonie dobberde ze rond in een cellokist. Charles ontfermt zich over het meisje en neemt haar mee naar Londen. Ze krijgen een sterke band.
Het is eind negentiende eeuw en Sophie krijgt een onorthodoxe opvoeding van haar voogd. Lezen en cultuur vindt Charles belangrijker dan er netjes uitzien en de schone schijn ophouden. De kinderbescherming vindt dat dit niet langer kan als Sophie wat ouder wordt. Ze moet naar een weeshuis.
Net nadat dit besluit is genomen ontdekt Sophie een aanwijzing over haar moeder. Sophie heeft nooit willen geloven dat haar moeder bij de scheepsramp is omgekomen. De aanwijzing brengt Sophie en Charles in Parijs. Tijdens hun zoektocht moeten ze zich gedeisd houden, want ze zijn nog niet van de kinderbescherming af.
Sophie zoekt haar heil op het dak van het hotel waar ze verblijven en daar ontmoet ze Matteo die daar woont. Aanvankelijk wil hij niets met het meisje te maken hebben, maar toch lukt het Sophie hem over te halen te helpen bij de zoektocht naar haar moeder.

Sophie op de daken is het boek waarmee Katherine Rundell in Engeland doorbrak als kinderboekenschrijfster. Het werd onder andere bekroond met de Waterstones Children’s Book Prize en dat is voor een auteur een belangrijke prijs omdat het winnende boek dan door het hele land prominent zichtbaar in de alom aanwezige Waterstones boekhandels ligt.
In Nederland duurde het wat langer voor de lezers kennis konden maken met deze inmiddels succesvolle auteur. De uitgever koos ervoor eerst haar tweede en derde boek uit te geven (Feo en de wolven en De ontdekkingsreiziger). Maar nu ligt er dan eindelijk een vertaling van haar eerste boek.
Het is een boek dat in twee delen uiteen valt. Aanvankelijk staat de relatie tussen Sophie en Charles centraal. Zij hebben een warme band en Rundell beschrijft mooi hoe de eigenzinnige genereuze, onhandige Charles vol liefde Sophie een vrijzinnige opvoeding geeft.
Het tweede deel van het boek richt zich vooral op de zoektocht naar Sophies moeder en dan verdwijnt Charles wat naar de achtergrond en draait het verhaal voornamelijk om de relatie tussen Matteo en Sophie. Ook Matteo is een prachtig beschreven karakter. Hij is stug en gewend te overleven in moeilijke omstandigheden. Toch weet Sophie zijn vertrouwen te winnen en hij neemt haar mee de daken op. Rundell weet deze bijzondere tochten prachtig te beschrijven, zowel de schoonheid van Parijs bij nacht als de spanning om over de daken van de stad een weg te vinden, want dat is niet zonder gevaar.
Rundell leidt de lezer naar een happy end en sluit daar af. Dat geeft een fijn gevoel, maar laat de lezer wel met een aantal vragen achter.

Sophie op de daken is een sfeervol verhaal met boeiende personages waar je van gaat houden.

Sophie op de daken
Katherine Rundell, vertaald door Jenny de Jonge
Luitingh-Sijthoff, 2020