De keuze van de Griffeljury 2020

 Na vier dagen uitreikingsplezier kunnen we de balans opmaken en de winnaars van de Zilveren Griffels op een rijtje zetten. Er werden 12 Zilveren Griffels toegekend. De Griffels bekronen de best geschreven boeken van het afgelopen jaar.
De oorspronkelijk Nederlandstalige Zilveren Griffels zijn automatisch genomineerd voor de Gouden Griffel die bij de start van de Kinderboekenweek bekendgemaakt wordt. 

De griffeljury bestond dit jaar uit: Daniel Albering, Jörgen Apperloo, André Kuijpers, Marjolein Meijvis, Eline Rottier, Cathy Spierenburg (voorzitter) en Anouk van der Zee. 

De jury schrijft dat ze boeken bekroond hebben ‘die niet alleen aan het onmiddellijke plezier en de voldoening in het nu tegemoetkomen, maar ook gedachten, ideeën, woorden, personages of verhaallijnen bieden die verder kunnen reiken dan de waan van de dag en die aansluiten op een behoefte aan verdieping en maatschappelijke of gewoonweg literaire waarde’.

Dit is de keuze van de Griffeljury:

Categorie Tot zes jaar 

De man met de zeegroene ogen 
Koos Meinderts

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

Uit het juryrapport:
'Meinderts’ weloverwogen zinnen hebben een natuurlijke cadans en creëren een mystieke, poëtische lading. De man met de zeegroene ogen geeft het zoeken en het vinden van een schat een meerduidige betekenis, want: ‘Wie wat vindt heeft slecht gezocht.’ '

Tijger
Jan Jutte


Uitgever Uitgeverij Lemniscaat

Uit het juryrapport:
'Jan Jutte manoeuvreert behendig tussen uiteenlopende emoties. Zo kan hij in korte zinnen
spanning opbouwen, wanneer de tijger Josefien besluipt, om die vervolgens te verlichten als het
dier haar ‘als een verkouden man’ besnuffelt. Zijn woordkeuze maakt de personages karaktervol.
Dat kan met humor wanneer teckel Titus ‘er het zijne’ van denkt en met ontroering als Josefien
zelfs geen zin heeft in lezen. De eenzaamheid van de terugreis die een eeuwigheid duurde, wordt
zo voelbaar.
 '

Categorie zes tot negen jaar


Dit is geen Cobra
Bette Westera en Sylvia Weve


Uitgeverij Samsara
Uit het juryrapport:
'Bette Westera en Sylvia Weve creëerden met Dit is geen Cobra een gelaagd, uitdagend boek,dat de deuren niet opent, maar ze met muur en al omvertrekt. (…) 
Dit is geen Cobra straalt uit wat het wil zeggen: wees speels, heb lak aan kaders, want niets is wat het lijkt'. 

Naar de overkant
Wouter Klootwijk


Uitgeverij Leopold

Uit het juryrapport:
'Klootwijk schrijft met grote zorgvuldigheid: korte zinnen, twee wisselende perspectieven die naar elkaar toe bewegen en details die het verhaal opstuwen tot poëtische hoogten'. 


Categorie negen tot twaalf jaar 


Uit het juryrapport:
'Van der Geest heeft met Het werkstuk - of hoe ik verdween in de jungle een eigentijdse queeste gemaakt met een dynamisch meisje met een flinke portie lef als hoofdpersoon. Haar zoektocht naar identiteit is een avontuur waarin Van der Geest de lezer kundig van de ene opmerkelijke ontdekking of ontmoeting in de andere laat buitelen'.

Niemand ziet het
Dolf Verroen


Uitgeverij Leopold

Uit het juryrapport:
'Dolf Verroen bezit een uniek talent. Zijn ingetogen, authentieke vertelstem spreekt de lezer onomwonden aan en er is geen zweem van wijdlopigheid te ontdekken. (…) 
Het ontroerende, adembenemende slot (…) biedt troost en ongemak, een verfijnde combinatie in zo’n krachtig boek.'

Categorie twaalf tot vijftien jaar 

Bizar
Sjoerd Kuyper


Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

Uit het juryrapport:
'Bizar van Sjoerd Kuyper is een tour de force van een jeugdroman die volledig leunt op het vertellen van verhalen. (…) 
Kuyper schrijft fascinerende jeugdliteratuur op metaniveau. ‘In een goed boek blader je terug, omdat je de mooie zinnen van een schrijver nog een keer wilt lezen. Of om een belangrijkegedachte te herkauwen.’ En dat is precies wat Kuyper biedt. Hij strooit met juwelen van zinnen, vol existentiële gedachten.' 

Dor
Neal Shusterman en Jarrod Shusterman, vertaald door Lydia Meeder 


Uitgeverij Fantoom

De jury noemt het boek een ‘zinderende pageturner’. Het boek ‘bevat zo’n overtuigend en angstaanjagend realisme, dat je als lezer de droogte fysiek begint te voelen’.

Categorie Informatief
 

Het geheime boek van Sinterklaas
Floortje Zwigtman


Pelckmans Uitgevers i.s.m. Uitgeverij Rubinstein

Uit het juryrapport:
'Floortje Zwigtman duikt in de historie van onze jaarlijkse traditie, legt culturele verbanden en zet verschillende verklaringen en meningen naast elkaar. Dat maakt dit geheime boek niet alleen een informatief, maar ook een bijzonder beschouwend boek dat kinderen laat zien dat Sinterklaas veel meer is dan een kinderverhaaltje waar je op een gegeven moment niet meer in gelooft.(…) 
Dit boek zal jonge lezers op positieve wijze vervreemden van het gelukzalige sprookje uit hun kleutertijd en die vervreemding is machtig interessant.' 


Toen het oorlog was, 1939-1945
Annemiek de Groot, Roos Jans,
Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal


Uitgeverij Gottmer
Uit het juryrapport:
'De kracht [van het boek] ligt in de heldere vragen waar het boek een antwoord op probeert te geven, maar het legt ook duidelijk uit waarom sommige vragen lastig te beantwoorden zijn. (…)
Dit geschiedenisboek laat kinderen bladeren, bezinnen en inzien hoe belangrijk het is om deze verhalen te blijven vertellen.' 

Categorie Poëzie

Uit elkaar
Bette Westera


Uitgeverij Gottmer

Uit het juryrapport:
'Westera trekt sneller kloppende harten in deze bundel vol overtuiging en met indrukwekkende precisie uit elkaar. Dat resulteert in humor, als een meisje zich afvraagt waarom haar vader en haar moeder ooit iets hebben gehad: ‘daar kan ik echt niet bij. / Ze hebben niets, maar dan ook /niets gemeen / behalve / mij’, maar de pijn van de gruzelementen wordt niet geschuwd: ‘Ik hoor om altijd / blij te zijn / gewoon bij / allebei te zijn.’ (…) 
Uit elkaar biedt een caleidoscopische blik op de liefde door haar vele verschijningsvormen te belichten.' 

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt
Edward van de Vendel

Em. Querido’s Uitgeverij

Uit het juryrapport:
'Vijfentwintig keer verrast Van de Vendel met een ‘Wat je moet doen als’-vraag. Zijn blik is origineel en de taal lijkt soms wel een spervuur aan beelden en associaties te bevatten. Zo balanceert deze energievolle bundel tussen spottende absurditeit en een subtiele, ernstige toon'.


Op 29 september maakte de Griffeljury bekend dat de Gouden Griffel is toegekend aan Bette Westera voor haar boek Uit elkaar.