Dop - Jonne Kramer

   

De elfjarige Dop is dolblij dat ze eindelijk molenaarsknecht is. Haar ouders vinden het echter niks. Dop, die eigenlijk Dorothea heet, is geboren in een rijke familie en zij begrijpen niet waarom Dop kiest voor het zware werk in de molen. Als er in het dorp ineens veel mensen ziek worden maakt Dop zich zorgen, vooral over de arme mensen die niet op goede zorg kunnen rekenen. Er blijkt sprake van vergiftiging en Dop krijgt daarvan de schuld.

Dit is het tweede kinderboek van Jonne Kramer die zich ontpopt als schrijfster van spannende fantasievolle verhalen. Dop speelt zich af rond een dorp waar de burgemeester de baas is en waar standsverschillen normaal zijn. Er lijkt sprake van een feodale samenleving uit vroeger tijden. Hoofdpersoon Dop, die zich identificeert met Robin Hood, is zeer begaan met het lot van arme mensen. Ook zij neemt dingen weg van de rijken om het te schenken aan degenen die het nodig hebben. Dit is een belangrijk thema in het verhaal. Zo denkt Dop vaak na over de standsverschillen:

‘ Niemand kan haar uitleggen waaróm de rijke en arme mensen in het dorp geen vrienden van elkaar kunnen zijn. Niemand begrijpt waar de ruzie en het wantrouwen vandaan komen. De rijken denken dat armen alles van hen willen afpakken, en de armen zijn boos omdat de rijken niets zouden willen delen. En nooit wordt er eens naar elkaar geglimlacht.’

Soms liggen in deze overpeinzingen de uitleg over de verschillen tussen arm en rijk er wel dik bovenop, maar het zit het verhaal niet in de weg. Kramer heeft een vlotte pen waarmee ze de lezers vaardig door de avonturen leidt. Haar woordgebruik is eigentijds, wat soms raar aandoet in dit feodale verhaal. Zo vindt Dop iemand ‘een kwal’, hebben gerechtsdienaren ‘geen poot om op te staan’ en zijn sommige mensen ‘idioten’ of ‘oelewappers’.

Dop is een vlot geschreven spannend verhaal waarin het thema arm en rijk een belangrijke rol speelt.

Dop
Jonne Kramer
Billy Bones, 2020