Sara's walkabout - Inez van Loon


Het is december 1958 als Saar hoort dat haar ouders van plan zijn te emigreren naar Australië. Haar jongere broertje vindt het een opwindend idee, maar Saar ziet het helemaal niet zitten. Ze heeft het prima naar haar zin in de tweede klas van de HBS. Ze heeft leuke vriendinnen en sinds kort ook verkering met Joris. Toch gaat het door. De familie scheept in voor de lange reis naar de andere kant van de wereld om daar een nieuw bestaan op te bouwen.
Het valt niet mee. De volwassenen moeten bij aankomst direct aan het werk, zwaar werk, en de kinderen gaan naar school. Saar voelt zich daar doodongelukkig, de kinderen moeten die dutchie niet en de hele cultuur op school staat ver van haar af. De lerares is streng en Saar krijgt zelfs met het rietje. Er is een jongen in de klas waarmee ze contact maakt, Otis. De andere kinderen keuren dat af. Saar begrijpt niet wat daarvan de reden is.

Inez van Loon heeft weer een prachtig historisch verhaal geschreven waarin ze de belevingswereld van puber Saar geloofwaardig beschrijft en deze soepel verbindt met een bijzondere periode in de geschiedenis. Na de Tweede Wereldoorlog besloten veel mensen uit Nederland te emigreren op zoek naar een beter bestaan. Saars vader is in dit verhaal de drijvende kracht, hij is bang voor ‘het rode gevaar’ en hoopt dat in Australië zijn gezin veilig zal zijn.
Van Loon beschrijft mooi hoe moeilijk het voor Saar is alles achter te laten. Ze neemt zich voor contact te houden met haar vrienden in Nederland, maar dat blijkt moeilijk. Gelukkig zijn er ook nieuwe vriendschappen, bijvoorbeeld met meisjes die hetzelfde meemaken. Maar het is ook in Australië moeilijk om contact te houden omdat het land zo groot is.
De vriendschap met Otis brengt een belangrijke element in verhaal. Otis is geadopteerd door een Australisch gezin omdat hij een Aboriginal is. Langzaam maar zeker komt Saar (en de lezer) erachter wat dat betekent. De volle omvang van het onrecht dat haar vriend is aangedaan ontdekt ze als ze samen met hem wegloopt. Hij gaat op zoek naar zijn ouders en Saar wil niet langer bij die van haar blijven.

Sara's walkabout is een interessant en mooi geschreven historisch verhaal. Jammer, opnieuw, dat de kaft de heldin van het verhaal laat zien en zo waarschijnlijk veel jongens zal afschrikken dit boek op te pakken.


Sara’s walkabout
Inez van Loon

Clavis, 2020