Tweeling! - Mylo Freeman


Auteur en illustratrice Mylo Freeman heeft al zo’n zestig boeken op haar naam staan. Zij is een van de voorvechters voor meer diversiteit in de kinderliteratuur en dat wordt weerspiegeld in haar werk. Haar bekendste prentenboeken zijn Potje en de serie over Prinses Arabella. Ook in het prentenboek voor de Kinderboekenweek speelt diversiteit een rol.
De vrienden Robbie en Roef doen het liefst alles samen. Ze dragen ook graag dezelfde kleren en ze willen hetzelfde kapsel. ‘We zijn een tweeling’ roepen ze en ze worden zelfs door hun juf tot ridder geslagen in de tweeling-orde.
Op een dag spelen ze in de zandbak en daar ontmoeten ze een tweeling die sprekend op elkaar lijkt. Zijn Robbie en Roef dan toch geen tweeling?

Freeman speelt in haar prentenboek met het thema vriendschap en op elkaar willen lijken. Robbie en Roef voelen zich zo verbonden met elkaar dat ze dat aan iedereen willen laten weten. Misschien kun je het niet direct zien, maar ze zijn toch echt een tweeling. Op de illustraties staan meer duo’s die duidelijk vrienden zijn, bijvoorbeeld de honden van de jongens. Het prentenboek geeft in woord en beeld volop mogelijkheden om over vriendschap en op elkaar lijken te praten.
Freeman verwerkte ook het geschiedenisthema van de Kinderboekenweek in het verhaal. De kinderen mogen namelijk verkleed als iemand uit de geschiedenis naar school komen. Bij het prentenboek zit een vel met aankleedpoppetjes waarmee de lezers aan de slag kunnen en de poppetjes naar eigen inzicht aan kunnen kleden in historische outfits.
Het boek is opgedragen aan Myles en Tanner, twee Amerikaanse jongens die ook vinden dat ze ondanks uiterlijke verschillen toch echt een tweeling zijn.

Tweeling!
Mylo Freeman
CPNB, 2020

Het prentenboek van de Kinderboekenweek is tussen 30 september t/m 11 oktober 2020 verkrijgbaar voor €7,25.