Kapoerem Kapoerowitzj - Bies van ede


Bies van Ede (1957) kunnen we wel een schrijversveteraan noemen. Van Ede schrijft in vele genres waaronder romans, poëzie, liedteksten en jeugdliteratuur en verkocht meer dan een half miljoen boeken. Kapoerem Kapoerowitzj is zijn 158e boek.
Het verhaal begint in het land Roes ‘in de tijd dat de geschiedenis nog moet beginnen en de aarde nog plat is’. De tienjarige Kapoerem woont in een vissershuisje aan een oneindig meer. Zijn vader Joachim is vlak na zijn geboorte vertrokken om geld te verdienen om een trouwring te kunnen kopen voor Kapoerems moeder. Sindsdien heeft niemand meer iets van hem vernomen.
Op een dag besluit Kapoerem visserman te worden en hij hoopt dat hij ergens op het oneindige meer zijn vader terug zal vinden. Maar het geluk lacht Karpoerem niet toe, want wat de jongen aanraakt ‘verandert in lood’. Zo belandt hij als galeislaaf op het varende paleis van waterprins Ilja-Nikita XIX, lijdt hij schipbreuk, wordt hij achtervolgd door een haai, ontmoet hij een slechtgehumeurde tovenaar, speelt hij een partijtje schaak met Atilla de Hun, wijst hij Napoleon de weg naar huis en ontmoet hij zijn spiegelbeeld. Gedurende zijn avonturen speelt de tijd een spelletje met hem en telkens als hij een spoor van zijn vader vindt brengt het lot hem ergens anders. ’ Lood’ denkt Kapoerem dan en probeert er het beste van te maken.

Bies van Ede pakt uit in dit boek met fraaie taal en een spectaculair avontuur. Hij situeert het verhaal in een omgeving die sterk aan Rusland doet denken, maar dat niet is. Of nog niet is, want er wordt binnen het verhaal veelvuldig met tijd gespeeld, dus wat niet is kan nog komen. In die setting is het ook niet vreemd dat Kapoerem zowel Atilla de Hun als Napoleon ontmoet en zo invloed heeft op het verloop van de geschiedenis. In het verhaal zijn verschillende verwijzingen naar andere bekende verhalen verwerkt en dat is leuk voor wie daar oog voor heeft. Kapoerem beleeft een tumultueus avontuur, maar gelukkig blijft de grote lijn van het verhaal wel helder.
Van Ede heeft een beeldende schrijfstijl en een aanstekelijke fantasie. Humor is alom aanwezig, bijvoorbeeld in zijn groteske overdrijvingen, taalgrapjes of malle details. 

Kapoerem Kapoerowitzj is een uitbundig origineel verhaal, beeldend geschreven en vol humor over een zoon die zijn vader zoekt. Een boek dat erom schreeuwt voorgelezen te worden.

Kapoerem Kapoerowitzj
Bies van Ede met illustraties van Roel Seidell

Ezowolf, 2020