Een stukje van de regenboog - Jan Van Coillie (samenstelling)


Jan Van Coillie brengt ieder decennium een bloemlezing uit met ‘de mooiste kindergedichten’ uit Vlaanderen en Nederland. Het boek Een stukje van de regenboog is zijn zesde verzamelbundel en beslaat het decennium 2010-2020. In een voorwoord geeft de schrijver aan waar hij op heeft geselecteerd. Van Coillie lette op originaliteit in vorm en inhoud, authenticiteit (schrijft de dichter zonder betutteling of moralisering), heeft het gedicht een goede spanning tussen wat er staat en niet staat en tussen herkenbaarheid en verbeelding en hij beoordeelde het vakmanschap van de dichter en zijn/haar vermogen poëtische technieken zonder rijmdwang, kreupel metrum of prozaïsch gebabbel toe te passen.
In het boek zijn de gedichten op thema gerangschikt waaronder twee nieuwe thema’s die in eerdere bundels ontbraken: Letters, woorden, boeken en De wijde wereld.
Wat opvalt is de grote hoeveelheid gedichten afkomstig uit Querido’s poëziespektakel en het blad Dichter. Beide initiatieven hebben zich ruimschoots bewezen als podium voor nieuw talent.

De gekozen gedichten nemen de lezer mee naar een taalspeeltuin vol verrassingen. Bijvoorbeeld vreemde combinaties van woorden, zoals ‘smakelijk lezen!’ (Frank Adam), of ‘opgeslagen zomers’ (Kate Schlingermann). Veel gedichten spelen met betekenis en klank, zoals in het gedicht Op mama’s hakken van Erik van Os en Elle van Lieshout:

Ik tik-tak-tik.
Ik klik-klak-klik.
Ik loop op mama’s hakken
de tik-tak-tik
de klik-klak-klik
de kamer door te klakken
(...) 

En natuurlijk zijn er in het boek prachtige gedichten te vinden die met een origineel gekozen beeld veel uitdrukken, zoals de beginzinnen van het gedicht Midden, geschreven door Mieke van Hooft:

Nu papa weg is,
kan ik nooit meer
in het midden liggen.

Humor is een terugkerend element. Neem bijvoorbeeld een gedicht van Ted van Lieshout over een spook dat bang in het donker is of het vrolijke lange gedicht van Martine Bijl waarin ze op haar manier het sprookje De nieuwe kleren van de keizer vertelt.

Een stukje van de regenboog is rijkelijk geïllustreerd door Sassafras De Bruyn. Zij tekent voornamelijk dieren, bestaande en verzonnen, die ze in een menselijke handeling laat zien. Haar beelden zijn een interpretatie van de tekst, waarbij ze soms de vrijheid neemt van de inhoud af te wijken.
Het boek is mooi vormgegeven en echt een blikvanger in de boekenkast.

Een stukje van de regenboog is een fantastische bloemlezing die de rijkdom van de Nederlandstalige poëzie voor kinderen volop toont. Een bundel waar iedereen gedichten in kan vinden die aanspreken. Een bundel ook die op iedere basisschool een prominente plek verdiend.

Een stukje van de regenboog
Jan Van Coillie (samenstelling) met illustraties van Sassafras De Bruyn

Davidsfonds, 2020