Pippi en de dansende kerstboom - Astrid Lindgren


Astrid Lindgren, de bekende Zweedse schrijfster die in 2002 overleed, schreef prachtige kinderboeken die wereldwijd nog volop gelezen worden. Een van haar bekendste kinderboekhelden is Pippi Langkous, het sterke meisje dat alleen in een villa woont samen met haar paard en aapje en alles kan kopen wat ze wil omdat ze een koffer vol goudstukken heeft.
Het was een grote verrassing dat na de dood van de schrijfster nog een onbekend pippiverhaal opdook in de bibliotheek van Stockholm. Dit kerstverhaal was in 1949 gepubliceerd in een tijdschrift voor kinderen. Op de achterkant echter stond een zelfmaakpop van Pippi Langkous en dat verklaart dat het verhaal in veel gevallen is verknipt. In 2003 werd Pippi L√•ngstrump firar jul in Nederland uitgegeven onder de titel Pippi en de dansende kerstboom met illustraties van Annet Schaap.

Op de eerste pagina wordt in enkele zinnen uitgelegd wie Pippi is en dan kan het verhaal beginnen.
Het is de avond voor Kerstmis en alle kinderen zijn blij. Alleen in een huis aan de Hoekstraat zitten drie verdrietige 'kindertjes': Pelle, Bosse en de ‘kleine, kleine Inga’. Hun vader is op zee en hun moeder ligt in het ziekenhuis. De kinderen hebben geen kerstboom, geen kerstcadeautjes en niets lekkers te eten.
Plotseling horen ze een vervaarlijk geklos op de trap. Het is het paard van Pippi Langkous met Pippi op zijn rug en boven op Pippi staat een kerstboom vol brandende kaarsjes, vlaggetjes en lekkers. Pippi weet er al snel een gezellige warme kerstavond van te maken waar wordt gedanst en er voor de drie kinderen lekkers en cadeautjes zijn.

Het verhaal is eenvoudig en makkelijk te volgen voor kleuters, ook als ze Pippi nog niet kennen. Het feit dat Pippi de kerstboom op haar hoofd heeft gezet is echt een Pippidingetje. Ze heeft namelijk bedacht dat kerstbomen nooit eens lol mogen hebben en nooit eens mee mogen doen als er gedanst wordt. ‘Ze moeten altijd maar stil staan te staren, terwijl anderen eromheen dansen en springen en plezier maken. Arme, arme kerstboompjes.’ Het kerstboompje op Pippi’s hoofd mag wel meedoen met de pret, daar zorgt Pippi wel voor.
De illustraties van Annet Schaap zijn geweldig. Ze zijn net zo levendig en bruisend als Pippi, vol beweging en vol grappige details. Zo zien we bijvoorbeeld hoe de kleine Inga langzaam bevriend raakt met Pippi’s aapje en dat er een brief van mama ligt die nog niet is geopend. 
Het kleurgebruik van Schaap volgt het verhaal, van de sfeervolle donkere nacht met vallende sneeuw, naar de sombere stemming in het huis van Pelle, Bosse en Inga en tenslotte naar het stralende licht dat Pippi brengt en waarvan genoeg achterblijft als ze het huis weer verlaat.

Pippi en de dansende kerstboom is een warm en vrolijk kerstverhaal.

Pippi en de dansende kerstboom
Astrid Lindgren, vertaald door Maydo Kooy met illustraties van Annet Schaap

Ploegsma, 2020 vierde druk