Heksenweek - Kaye Umansky


Elsie Pekel woont in het saaie dorp Kleinbrugge waar haar familie een klein warenhuis runt. Er is niet veel klandizie, maar aan de service kan dat niet liggen. Elsie, die vaak in de winkel werkt, kent Pekels Top Tien Klantenserviceregels uit haar hoofd.
Op een dag komt met een knal heks Magenta Spits de winkel binnen gestormd. Ze is op zoek naar iemand die een week op haar toren in het Krommevingerwoud wil passen en Elsie blijkt de perfecte kandidaat. Al snel voelt Elsie zich thuis in de toren waar Magenta een alleraardigste logeerkamer voor haar heeft ingericht. In de toren woont ook Corbett, een pratende raaf die aanvankelijk nogal kort aangebonden is, maar gelukkig blijkt bij gevoelig voor Pekels Klantenserviceregels. 
Elsie verheugt erop een paar dagen ongestoord te kunnen lezen. Toch lukt dat niet, want regelmatig komt er bezoek. Zo komen de niet te vertrouwen Huilerzusters en meldt Hank de ijdele houthakker zich. Ook Sylfine, die eigenlijk Aagje Wiggins heet, komt langs om te vragen of haar liefdesdrankje al klaar is waarmee ze Hank aan zich wil binden. Het toeval wil dat de ingrediƫnten voor het drankje eindelijk worden geleverd tijdens Elsies verblijf. Het zijn ongeduldige goedjes die je beter niet te lang in een doos kunt laten zitten. Dus Elsie gaat aan de slag.

Kaye Umansky is in Engeland een bekende schrijfster van verschillende populaire series. Het eerste boek in deze serie schreef ze in 2017. Elsie is een fijne hoofdpersoon. Ze is goed gemanierd en beleefd, want ze is zeer bedreven in de klantenservicevaardigheden. Daarmee lukt het haar al snel vriendschap te sluiten met de eigenzinnige raaf Corbett en de bijzondere toren. Elsie is echter geen meisje dat altijd andermans zin doet, of zoals ze zelf zegt ‘ik ben een groot voorstander van Klantenservice, maar sommige mensen weten niet wanneer het sluitingstijd is.’
Tijdens haar verblijf bestudeert Elsie een toverboek voor beginners en ze blijkt aanleg te hebben. Wel zo handig als de boel uit de hand loopt en Elsie orde op zaken moet stellen.
Naast Elsie heeft het boek meer heerlijke personages. Zoals de pragmatische heks Magenta, de verliefde Sylfine die zich kleedt als een bosnimf en vaak een onwillig dier met zich meesleept en de Huilerzusters die altijd iets stelen voor ze vertrekken. En Corbett natuurlijk de humeurige raaf die overal commentaar op heeft, maar eigenlijk best meevalt.
De avonturen van Elsie zijn vrolijk en met veel humor geschreven. Er zitten leuke taalgrapjes in de tekst en grappige vondsten. Zo heeft Magenta een (slecht lopend) postorderbedrijf voor betoveringen op bestelling en gaat een doos met ingrediƫnten voor een liefdesdrank die je probeert te negeren ploffen en sissen en stijgen er roze hartjes uit op die naar aardbeien ruiken.
Heksenweek is het eerste deel van een serie. Elsie en Magenta zullen in de komende boeken nieuwe avonturen beleven.

Heksenweek is een vrolijk verhaal vol magie en heerlijke personages.

Heksenweek
Kaye Umansy, vertaald door Jesse Goossens met illustraties van Ashley King
Lemniscaat, 2021