Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? - Eva Montanari


Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? is een verhaal vol geluiden en gaat over krokodils eerste dag op de crèche. Op de eerste pagina zien we een krokodil in een luier in zijn babybedje slapen. Naast zijn bed staat een wekker en doet tring tring. Er verschijnt een aangeklede grote krokodil en het afwerken van het ochtendprogramma kan beginnen: wassen (spetter, spetter), aankleden (de rits doet zzzip) en ontbijten (hap, hap). Dan gaat beng de deur dicht en de krokodillen rijden vroem vroem met de auto voor het eerst naar de crèche.
Kleine krokodil vindt het duidelijk eng, hij kruipt weg bij de grote krokodil. Toch gaan ze naar binnen. De andere dieren op de crèche zitten op de grond en hebben allemaal wat te zeggen: knor knor, twiet twiet, kwaak kwaak, oeh oeh, aah ahh en miauw.
De crèche wordt geleid door een olifant en die weet wel hoe het verder moet. Hij (of zij) neemt de huilende krokodil over van de grote krokodil (die ook een traan in zijn ogen heeft) en helpt de kleine krokodil met wennen. Eerst zit hij op schoot bij de olifant, dan gaan ze samen trommelen en al snel maakt krokodil samen met de andere dieren muziek. Na het spelen wordt er gezamenlijk gegeten, er wordt een slaapje gedaan en weer gespeeld tot de deur klop, klop doet en de grote krokodil kiekeboe te voorschijn komt. Zo eindigt deze spannende dag met smak, smak veel kusjes en een vrolijke kleine en grote krokodil.

Voorlezen aan (heel) jonge kinderen wordt steeds meer gestimuleerd. Om plezier te hebben bij het voorlezen is het niet nodig dat kinderen direct alles in een verhaal kunnen herkennen en begrijpen, maar er moeten wel genoeg aantrekkelijke dingen te zien of te horen zijn om de aandacht vast te houden. Het boek Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? voldoet zeker aan deze voorwaarden. De gouden vondst van dit peuterboek zijn de vele klanknabootsingen in de tekst, daar houden kinderen van. De kans is groot dat ze al snel de geluiden zullen imiteren en zo spelenderwijs vertrouwd raken met de ook wat minder bekende dieren.
Het verhaal heeft verschillende elementen die herkenbaar zijn, ook voor kinderen die niet naar een crèche gaan. Bijvoorbeeld eten aan de eettafel, in de auto zitten, moeten huilen en bellen blazen.
De tekeningen zijn aantrekkelijk, mede door het zachte en levendige kleurgebruik. Er is veel te zien, maar toch is het algemene beeld rustig en wordt het kind niet overstelpt met (beeld)informatie. De dieren op de illustraties komen echt tot leven door hun lichaamshouding en gezichtsuitdrukking.

Wat zegt de kleine krokodil op de crèche? heeft alles wat je zoekt in een peuterboek. Het eenvoudige verhaal heeft veel herkenningspunten voor jonge kinderen, de tekeningen zijn mooi en nodigen uit om vaak te bekijken en de tekst zit vol klanknabootsingen die zowel de peuter als de voorlezer veel plezier zullen geven.

Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?
Eva Montanari, vertaald door J.H. Gever
Gottmer, 2021