De waanzinnige wetenschap van werkelijk alles - Nick Arnold


Waanzinnig om te weten is een informatieve serie die al heel wat leuke boeken heeft voortgebracht. De serie komt oorspronkelijk uit Engeland en startte in 1993 toen Terry Deary de opdracht kreeg een moppenboek te schrijven met een historisch thema. Het werd echter een informatief boek met grappen en dit bleek een gouden vondst. Al snel verschenen er niet alleen boeken over historische onderwerpen, ook andere wetenschappen werden in de serie opgenomen en nieuwe auteurs aangetrokken waarvan Nick Arnold een van de bekendste is.
Veel delen zijn in het Nederlands vertaald en uitgegeven als stevige pockets met veel zwart-wit tekeningen en met pakkende allitereerde titels als Dooie Dino’s, Crashende Computers of Woeste woestijnen. In de Waanzinnig om te weten-serie verschenen ook enkele wat luxere boeken; die hebben een groter formaat, een harde kaft en zijn in kleurendruk. De waanzinnige wetenschap van werkelijk alles is een van deze uitgaven en werd oorspronkelijk in 2005 uitgegeven en is nu opnieuw verkrijgbaar. 

Nick Arnold schept orde in de chaos van de wetenschappelijke kennis door een nieuwe aanpak te introduceren: hij bespreekt de wetenschap van klein naar groot. Te beginnen bij het niets van voor de oerknal en eindigend bij het oneindige heelal. Natuurlijk bespreekt hij de wetenschappelijke fenomenen met veel humor, dat is immers het handelsmerk van de serie. Er is alle ruimte voor grappige en onsmakelijke details en ook duiken er regelmatig vreemde figuren op die de lezer op hun eigen manier onderwijzen. Zo zijn er bijvoorbeeld ‘de microwetenschappers’: klein van formaat maar bereid om ‘gruwelijk gevaarlijke missies te ondernemen om ultra-ingewikkelde wetenschap uit te leggen.’ Ze dalen onder andere af in een wc en ze maken een reis ‘langs bloed, botten en de rest van je body’ in een onderzeeĆ«r.
De originele opzet leidt de lezer langs verschillende wetenschappelijke disciplines, waaronder natuurkunde, scheikunde, biologie en sterrenkunde. Tal van interessante wetenswaardigheden komen voorbij waarbij de schrijver de feiten verduidelijkt met goed gekozen en vaak grappige voorbeelden. Er is bijvoorbeeld het stappenpannen ‘Hoe raak je bacteriĆ«n kwijt in zeven makkelijke stappen’, een interview met de kop ‘Konijn meneer Pluis geeft zich bloot’, een brief van 65 miljoen jaar geleden of een handleiding hoe je in vijf simpele stappen een vijfsterrenastronaut kunt worden. Dit alles gelardeerd met aantrekkelijke tekeningen die zowel grappig als verhelderend zijn. Het boek sluit af met een tijdlijn, die natuurlijk ook zijn eigen ‘waanzinnige’ vorm heeft.

De waanzinnige wetenschap van werkelijk alles is een heerlijk boek. Arnold weet met veel humor ingewikkelde onderwerpen helder uit te leggen. Aangevuld met de hilarische tekeningen van De Saulles levert dat een geweldig boek op.

De waanzinnige wetenschap van werkelijk alles
Nick Arnold, vertaald door Inge Pieters met illustraties van Tony de Saulles
Kluitman, 2021