De goede dieven- Katherine Rundell


De goede dieven is het vierde boek van de Britse schrijfster Katherine Rundell en deze keer neemt ze de lezer mee naar de roaring twenties in New York. Vita en haar moeder reizen vanuit Engeland naar de metropool om de zaken van Vita’s opa te regelen. Vita is dol op haar opa die haar met raad en daad heeft ondersteund toen ze als vijfjarige polio kreeg.
In New York blijkt opa een gebroken man. De gewetenloze zakenman Sorrotore heeft opa met een slinkse truc zijn huis afgetroggeld. En niet zomaar een huis. Het is een echt kasteel, maar in slechte staat. Opa heeft geen fut om ertegen te vechten, zijn verdriet om de dood van zijn vrouw is te groot. Hij verwijt zichzelf alleen dat hij de halsketting van smaragd die zoveel betekende voor hem en zijn vrouw niet heeft meegenomen. De ketting ligt verborgen op een geheime plek in het kasteel. Vita besluit in actie te komen, te beginnen met een bezoek aan Sorrotore.

Rundell is echt een verteller die de lezer direct het verhaal in trekt en niet meer los laat. Vita is een doortastend meisje en dat wordt al duidelijk in de eerste zin van het boek waarin ze New York begroet met de kin vooruit 'zoals een bokser zijn tegenstander groet voor een gevecht’. Haar tegenstander Sorrotore is in alles gewetenloos, zijn personage krijgt geen tegenkleur. Het is dan ook al snel duidelijk dat Vita met een goed plan moet komen om deze schurk te verslaan en dat ze daarvoor de goede mensen nodig heeft.
Een belangrijk deel van het verhaal gaat over de vrienden die Vita maakt en die ze overhaalt haar te helpen. Het zijn kleurrijke personages die ze ontmoet op iconische locaties. In Carnegie Hall raakt ze bevriend met Arkady en Samuel, de een kan fantastisch met dieren omgaan en de ander is een trapezewerker. In het Dakotagebouw ziet ze het meisje Silk aan het werk en niet alleen als serveerster. Rundell schildert met pakkende zinnen en lekkere dialogen de karakters van deze personages en hun onderlinge verhoudingen.
De koppige en vasthoudende Vita en haar kleurrijke vrienden kruipen onder je huid. Je gunt deze ‘goede dieven’ succes, maar makkelijk is het niet. Er moeten tal van problemen opgelost worden en natuurlijk zit er ook het nodige tegen. 

De goede dieven is een spannend verhaal met heerlijke personages, een goed plot en gesitueerd in een aansprekende omgeving. Echt een lekker leesavontuur.

De goede dieven
Katherine Rundell, vertaald door Jenny de Jonge met illustraties van Matt Saunders
Luitingh-Sijthof, 2021

illustratie Matt Saunders
illustratie Matt Saunders