Het Heksenhotel - Anna van Praag


Uitgeverij Lemniscaat heeft het initiatief genomen om van enkele auteurs uit hun fonds vroeg werk opnieuw uit te geven. De schrijver krijgt daarbij de gelegenheid de tekst nog eens grondig door te nemen. Zo ligt er nu een frisse herziene uitgave van Het Heksenhotel van Anna van Praag in de winkel. Van Praag debuteerde als kinderboekenschrijfster in 2003 en ze heeft inmiddels ruim twintig boeken op haar naam staan. De eerste druk van Het Heksenhotel verscheen in 2009 bij uitgeverij Leopold.

Twaalfjarige Laura zit niet lekker in haar vel. Haar ouders hebben besloten uit elkaar te gaan, zij moet na de zomervakantie naar het gymnasium en heeft daar niet veel zin in en haar vader besluit ineens dat ze op vakantie gaan naar een afgelegen plek in Ierland. Laura komt met haar vader en haar vijfjarige zusje Elvie in een bijzonder hotel terecht. Het hotel wordt gerund door moderne heksen die de wicca-rituelen hoog houden. De leiding is in handen van Dana, een indrukwekkende mooie vrouw met bijzondere gaven.
Laura voelt zich thuis in het hotel. Ze kan het goed vinden met de andere kinderen die er wonen, ze wordt verliefd en ze geniet van het paardrijden in de natuur. Als haar vader aankondigt dat hij in het Heksenhotel wil blijven en dat Laura en Elvie daar naar school zullen gaan is ze enthousiast. Maar Elvie vindt het niet fijn en ook haar moeder in Nederland heeft haar bedenkingen.
Als Laura vreemde verhalen hoort over Dana en de mannen met wie ze ooit getrouwd was weet Laura niet zo goed wat ze daarvan moet vinden. Maar als Dana en Laura’s vader hun huwelijk aankondigen wordt ze toch bang dat het leven van haar vader in gevaar is.

Het Heksenhotel is een spannend boek waarin een broeiend kwaad steeds meer naar de oppervlakte komt. Als Laura met haar familie aankomt in Ierland worden ze gewaarschuwd dat het hotel een vervloekte plek is. De heksen die er wonen zouden mannen naar zich toe lokken en die offeren als wraak op de heksenvervolgingen uit het verleden. Deze waarschuwing drijft aanvankelijk naar de achtergrond. Het is de kleine Elvie die het sluimerend kwaad levend houdt in het verhaal. Zij is niet gelukkig in het hotel en dat knaagt aan Laura.
Laura neemt de lezer overtuigend mee in haar gedachtegang en zo begrijpt de lezer goed dat ze zich op haar plek voelt. De wicca-rituelen spreken haar aan, ze maakt leuke vrienden en ze wordt verliefd. Dana maakt grote indruk op haar en op haar beurt lijkt Dana zich ook verbonden te voelen met Laura. Dat maakt Het Heksenhotel tot een mooi gelaagd boek dat meer is dan een spannend verhaal. Het is ook een verhaal over vertrouwen, vriendschap, loyaliteit en moeilijke keuzes. Wie Van Praags boek Een heel bijzonder meisje heeft gelezen zal de autobiografische elementen herkennen.

Het Heksenhotel
Anna van Praag
Lemniscaat, 2021 (herziene uitgave)