Magneetje - Milja Praagman


Milja Praagman kennen we als illustratrice en prentenboekmaker. Met Magneetje slaat ze een nieuwe weg in, die van dichter. Aanleiding tot het maken van deze bundel was een opdracht van uitgeverij Plint om enkele gedichten over de liefde te illustreren. Niet alle tekeningen werden gebruikt en dat inspireerde Milja Praagman om zelf gedichten te gaan schrijven bij de overgebleven tekeningen.
Veel gedichten gaan over de liefde, maar er komen ook andere thema’s aan de orde, bijvoorbeeld een recept voor een smakelijke ruzie of een gedicht over de vraag waarom sommige apen geen mens wilden worden.
Milja Praagman kiest in haar poëzie voor mooie beelden die worden versterkt door haar illustraties. Bijvoorbeeld in het titelgedicht Magneetje waar we twee vogels zien die liefdevol kijken en dicht tegen elkaar aan zitten:

‘Weet je…
Jij bent een
magneetje.
En ik gloei
een beetje,
van mij
zo dicht bij
jou.’


In sommige gedichten zijn de gekozen beelden ( in tekst en illustratie) zo mooi dat je ze een beetje aan je blijven plakken. Bijvoorbeeld ‘Papa ademt golven, in en uit./ Mijn stille oceaan.’ We zien bij dit gedicht een kleine pinguïn liggend op de buik van zijn vader.
Niet alle gedichten maken indruk. Mantra voor een kleine worm komt niet verder dan de goede raad om door te zetten en de belofte dat je alles kunt leren. De illustratie bij dit gedicht is wel goed gekozen: een enorme slang tegenover een kleine worm. De lange tong die de slang uitsteekt lijkt een provocatie aan de lezers die denken dat een worm nooit een slang kan worden.
Soms sluit de titel niet aan bij de inhoud zoals in het gedicht Klein verdriet, dat beter Verdriet had kunnen heten. Milja Praagman beschrijft in dit gedicht prachtig hoe (groot) verdriet aanwezig is in het dagelijks leven. Verdriet dat soms ’striemend in vlagen/dwars door vel en been’ toeslaat en soms als een nevel sluimert, ‘zo klein/bijna/fijn.’ De illustratie van een treurig kijkende kraaiachtige vogel versterkt de boodschap dat het hier om dood en rouw gaat, bepaald geen klein verdriet.

Magneetje is een fijne bundel met korte toegankelijke gedichten die prachtig zijn geïllustreerd. Milja Praagmans poëzie laat ruimte voor verbetering, maar smaakt absoluut naar meer.

Magneetje
Milja Praagman
Leopold, 2021