Manus & Janus en Sinterklanus - Dick Bouqet


Eerst was er de film Sinterklaas is nog niet jarig (2017) en nu is er een boek. Dick Bouquet schreef zowel het scenario voor de film als het boek Manus & Janus en Sinterklanus dat daarop gebaseerd is. Het is het eerste boek van een serie waarin de (volwassen) tweelingbroers Manus en Janus de hoofdrol spelen.

Sinterklaas is op de boot onderweg naar Nederland. Hij komt in de problemen als al zijn pieten tegelijk ziek worden. Sinterklaas kan namelijk niet voor zichzelf zorgen. Zijn problemen worden nog groter als zakenman en schurk Blitz erop uit is het sinterklaasfeest te gebruiken voor zijn snode plannen. Blitz krijgt daarbij hulp van de grootste boeven van het land, Boef en Kneggie.

Het is duidelijk dat Dick Bouquet een ervaren scenarioschrijver is. Hij beschrijft de avonturen van Sinterklaas beeldend en schuwt slapstickachtige taferelen niet. Het verhaal heeft een nostalgische vibe, met zijn gemene schurk, zijn domme hulpjes, een heldhaftige rol voor het enige kind in het verhaal en de aardige niet zo handige helden, de tweelingbroers Manus en Janus. De karakters zijn karikaturaal en voorspelbaar. Dat neemt niet weg dat Manus en Janus en Sinterklanus een lekker leesboek is. Er zit vaart in het verhaal en de humor zal kinderen rond een jaar of acht zeker aanspreken.
Dick Bouquet heeft het boek zelf geïllustreerd met zwart-wittekeningen waarin zich opnieuw de scenarioschrijver verraad. Zijn tekeningen zijn beweeglijk en laten vaak een scene vol actie zien. Ook in de tekeningen worden nostalgische clichés niet geschuwd, zo zijn de boeven met de wel bekende boevenpetjes afgebeeld, draagt de tweeling een klassieke deukhoed, alle dames dragen een jurk en iedereen is wit.

Manus & Janus en Sinterklanus
Dick Bouquet
Blob, 2021