Sint zit vast ! - Janneke Schotveld


Vorig jaar maakte de lezers kennis met de sympathieke ridster die opkomt voor de zwakkeren, zich verplaatst op de fiets en af en toe eens lekker op de grond tuft. In het boekje Sint zit vast lezen we hoe de ridster op een koude avond Sinterklaas te hulp moet schieten die in hoge nood verkeerd. Hij zit vast in een schoorsteen en er is geen piet te bekennen om hem te helpen. De pieten staken omdat ze harder moeten werken. Er zijn namelijk steeds meer verwende kinderen die steeds grotere cadeaus willen. De pieten eisen extra chocolaletters en vaker een nachtje vrij. Als de ridster dit hoort ontsteek ze in grote woede. Wat denken die luie pieten wel. Ze springt op de fiets en racet naar het Grote Pietenhuis om orde op zaken te stellen.

Ook dit verhaal is, zoals we van Janneke Schotveld gewend zijn, lekker vlot geschreven en zit vol kleine en grote grapjes. Ook de illustraties van Milja Praagman zijn weer top.
Je kunt je afvragen of en welke (al dan niet impliciete) boodschap de schrijfster met dit verhaal wil uitdragen. Wellicht dat het sinterklaasfeest ook leuk is met minder en kleine cadeaus.
Ingewikkelder is de vraag welke boodschap er uit het verhaal spreekt als het over het stakingsrecht gaat. Een eigentijds onderwerp waar ook kinderen mee te maken krijgen, bijvoorbeeld als hun onderwijzers staken. De reactie van de ridster op de stakende pieten laat niets aan duidelijkheid te wensen over: ‘Jullie moesten je diep, diep schamen (…) Jullie hoeven maar drie weken per jaar écht hard te werken. Jullie zijn uitverkoren om piet te zijn, uit een heleboel kandidaten die dat ook dolgraag wilden. En nu piepen jullie omdat jullie iets meer cadeautjes moeten rondbrengen dan vroeger?’ Als een piet protesteert en zegt dat het echt om veel meer cadeautjes gaat, is dit het antwoord van de ridster: ‘Jullie moeten Sinterklaas helpen om iets strenger te zijn. En niet zeuren om meer pepernoten of chocoladeletters of vrije nachten’.
Na deze donderspreek knikken de pieten schuldbewust en gaan aan het werk. Maar waarom eigenlijk? Mag je je niet verzetten tegen werk dat eigenlijk teveel en te zwaar is omdat anderen dat werk graag  willen doen? Kunnen er dan niet meer mensen worden aangenomen? Mag je niet staken voor het recht dat overwerk betaald wordt? Mag je niet staken als je baas daarmee in een lastig parket komt? Moet je als werknemer bescheiden hopen en afwachten tot je baas de arbeidsomstandigheden uit eigen beweging verbetert? Het lijkt erop dat de dappere ridster met betrekking tot het arbeidsrecht niet erg met haar tijd is meegegaan.

Sint zit vast!
Een avontuur van de dappere ridster
Janneke Schotveld met illustraties van Milja Praagman
Van Holkema & Warendorf, 2022




© Milja Praagman