De fantastische avonturen van Tashi - Anna en Barbara Fienberg


De boeken over de avonturen van het kleine mannetje Tashi zijn in Australië al 25 jaar een begrip. Anna en Barbara Fienberg, moeder en dochter, schreven verschillende delen waarin Tashi iedere keer een ander avontuur beleeft. Een aantal van deze avonturen is nu gebundeld in De fantastische verhalen van Tashi. Daan Remmerts de Vries, die in 2021 voor zijn hele oeuvre de prestigieuze driejaarlijkse Theo Thijssenprijs kreeg, tekent voor de fijne vertaling.

In het eerste verhaal deelt Tim aan zijn ouders mee dat hij een nieuwe vriend heeft: Tashi. Zijn ouders vinden dat leuk en vragen wat meer te vertellen. Het eerste dat Tim over zijn vriend zegt is dat hij aankwam op een zwaan. ’Een zwarte of een witte’ vraagt zijn vader dan en daarmee wordt een vast patroon ingezet dat regelmatig terugkomt: de vader van Tim stelt altijd de verkeerde vragen. Tims moeder daarentegen gaat het vragen beter af, zij wil weten hoe Tashi dan op een zwaan bij Tim terecht kwam. ‘Nou, het ging zo’ antwoordt Tim en hij vertelt hoe Tashi door zijn arme ouders verkocht werd aan een krijgsheer en met hulp van een zwaan na de nodige avonturen wist te ontsnappen.
Na dit eerste verhaal en de wijze waarop het verteld wordt zou je kunnen denken dat Tashi een fantasievriendje van Tim is, maar dat is niet het geval. Tashi komt namelijk in persoon kennismaken met Tims ouders. Als de vrienden daarna gaan spelen in de tuin stelt Tim voor draken te gaan zoeken, maar Tashi weet zeker dat er geen draken meer zijn en hij vertelt Tim over die keer dat hij de allerlaatste draak te slim af was. Als het verhaal is verteld stelt Tashi een nieuw verhaal in het vooruitzicht, dat zal gaan over een reus die een dorp onveilig maakt.
De verhalen over Tashi begonnen met gesprekken tussen moeder en dochter Fienberg en dat zie je terug in de bijzondere vorm waarin de verhalen geschreven zijn. Tashi's verhalen en het dagelijks leven van Tim worden op een natuurlijke wijze gecombineerd. Tim gaat naar school, zit met zijn ouders aan tafel of wandelt met Tashi door een park. De ene keer is het Tim die aan zijn ouders vertelt wat Tashi heeft meegemaakt en andere keren vertelt Tashi zelf over zijn avonturen. Als Tim de verteller is staat het verhaal in de derde persoon en als Tashi aan het woord is staat het in de ik-vorm. De overgangen verlopen vloeiend.
Er staan acht verhalen in het boek waarin Tashi naast zijn avonturen met de krijgsheer (die hij nogmaals moet bestrijden), de allerlaatste draak en een aantal reuzen, avonturen beleeft met bandieten, geesten, tijgers en een chagrijnige flessengeest. De verhalen zijn betrekkelijk kort, maar ogen lang omdat er veel ruimte is gemaakt voor de aantrekkelijke zwart-wittekeningen van Kim Gamble (1952-2016).

Het is fijn dat Tashi eindelijk de grote oversteek van Australië naar Nederland heeft gemaakt. De fantastische verhalen van Tashi is een aantrekkelijk (voor)leesboek met leuke verhalen en veel prachtige fantasievolle en ook grappige tekeningen.

De fantastische verhalen van Tashi
Anna & Barbara Fienberg, vertaald door Daan Remmerts de Vries met illustraties van Kim Gamble
Ploegsma, 2021


© Kim Gamble