Tiffany Dop - Tjibbe Veldkamp

'We waren wie we waren, Sheila, Danny, Bruce en ik. Zij waren vals en onbetrouwbaar, maar niet valser of onbetrouwbaarder dan ik. En ik was slimmer dan zij. Aan vechten was ik gewend. Zelf begon ik nooit meer, maar als Danny en Bruce begonnen en ik gaf ze op hun flikker, was ik trots op mezelf. Het was ieder voor zich en ik deed het niet slecht.´

Zo omschrijft de Groningse Tiffany Dop haar moeder, haar broers en zichzelf. De dertienjarige Tiffany ´bats-veur de kop´ is geen lieverdje en ze is gewend voor zichzelf op te komen.
Op een dag krijgt ze een baby in haar armen gedrukt en komen er gevoelens bij haar boven die ze nog nooit heeft gehad, ze is zorgzaam en gelukkig. Zo wil ze zich wel vaker voelen en ze besluit dat ze een eigen kindje wil. Voortvarend gaat Tiffany aan de slag haar wens te doen uitkomen. Ze gaat op zoek naar seks. Ervaring heeft ze daar niet mee, maar na het bekijken van wat pornofilmpjes komt ze tot de conclusie dat het niet erg moeilijk kan zijn: je ontmoet iemand en gewoon beginnen met zoenen of meteen uitkleden.
Tijdens haar zoektocht stuit ze op student Olivier. Hij heeft zijn bedenkingen over haar plannen, maar Tiffany wil niet naar hem luisteren. Wel als hij van toon verandert en geld aan haar wil verdienen. Olivier kan tegen betaling wel een geschikte man voor haar vinden, een `SOA-vrije seksmachine´.

Tjibbe Veldkamp schreef Tiffany Dop in 2009 en kreeg voor het boek in 2010 een Zilveren Griffel. Voor deze nieuwe uitgave werd de tekst door de schrijver herzien. Hij bracht kleine veranderingen aan die ervoor zorgen dat het verhaal eigentijds blijft. 
We kennen Veldkamp de afgelopen jaren vooral als schrijver van succesvolle prentenboeken, maar zijn korte romans voor jongeren zijn ook zeer de moeite waard. Dit werk kwam gelukkig weer onder de aandacht toen zijn boek Katvis gekozen werd voor de campagne Nederland Leest Junior.
Tiffany Dop is een meisje dat geleerd heeft voor zichzelf op te komen. Ze moet wel, want op steun van haar moeder hoeft ze niet te rekenen. Omdat Tiffany de verteller is beleven we het verhaal vanuit haar perspectief. Dat geeft een onthutsend beeld, vooral omdat Tiffany haar thuissituatie waar verwaarlozing en geweld aan de orde van de dag zijn volkomen normaal vindt. Ze heeft geleerd te overleven en ze slaat zich er letterlijk doorheen. Als Tiffany een baby vasthoudt komt een lieve zorgzame en geduldige kant boven. Tiffany vindt het fijn om zo te zijn, ze wil ‘een nieuwe Tiffany’ worden. In haar ogen kan dat alleen als ze voor een baby kan zorgen.
Veldkamp beschrijft Tiffany’s omstandigheden en haar avontuur in korte rake zinnen. De toon van het verhaal is licht, Tiffany is een laconieke verteller. Spannend is het verhaal ook, want in Tiffany’s wereld is serieus geweld nooit ver weg.

Ook na twaalf jaar is Tiffany Dop nog altijd een indrukwekkend en origineel verhaal over een sterk meisje dat zichzelf niet kwijt wil raken in een gewelddadige en egoïstische wereld.


Tiffany Dop
Tjibbe Veldkamp
Lemniscaat, 2021 (herziene druk), eerste druk 2009