De gouden baard - Klaas Verplancke


Lang, lang geleden, toen iedereen nog dacht dat de aarde zo plat was als een pannenkoek, leefde er een koning met een schitterende baard’.
Deze koning houdt zo veel van zijn koninklijke zelf en zijn schitterende baard dat hij bij wet bepaalt dat zijn gouden baard nooit of te nimmer geknipt mag worden. Met een andere wet verbiedt de koning alle andere baarden (en snorren) in zijn land. De gouden baard van de koning groeit en groeit. Hij groeit de wereld rond. Dat leidt tot paniek als de baard de achterdeur van het paleis bereikt.

De gevolgen van de wetten van de koning kunnen we op de vermakelijke illustraties zien. Onder de nieuwe wetgeving moet er namelijk heel wat haar en wat erop lijkt verwijderd worden en dat leidt onder andere tot kale huisdieren, een sikloze geit en een piraat die door de mand valt. Ook de koninklijke schilderijen moeten eraan geloven: baarden worden afgeplakt of op ingenieuze wijze verborgen. De baard van de koning groeit ondertussen door: het paleis uit, het land uit en al schuifelend groeit de baard de wereld rond. Ook deze reis kunnen we in beeld volgen. We zien de baard door dorpen schuifelen, over de bergen gaan en tenslotte de pool ronden. Omdat de koning niet weet dat de wereld rond is wordt hij uiteindelijk het slachtoffer van zijn eigen wetten. Dat geeft het verhaal een prettig ‘lekker puh’-gehalte, of voor wie het wil zien de boodschap dat de dictator uiteindelijk het slachtoffer van zijn eigen starre domheid wordt.
De gouden baard maakte de Vlaamse illustrator Klaas Verplancke voor de Amerikaanse markt en werd door de Amerikaanse pers beschreven als ‘een slimme, vlijmscherpe fabel’. Kinderen zullen het verhaal niet koppelen aan echte personen en de wetten die ze opleggen, zij zullen vooral genieten van de humor en het einde van het verhaal.


De gouden baard
Klaas Verplancke
Querido, 2022