De Vanderbeekers - Karina Yan Glaser


De familie Vanderbeeker, vader, moeder en vier kinderen, wonen al zes jaar met veel plezier in hun huis. Het huis staat in de New Yorkse wijk Harlem. Vader Vanderbeeker groeide daar op en wil ook graag zijn kinderen opvoeden in een wijk waar de mensen elkaar kennen en voor elkaar zorgen. Het is vlak voor Kerstmis als de huisbaas Meneer Beiderman, die twee etages boven hen woont, laat weten dat hij het huurcontract niet zal verlengen. De familie heeft elf dagen om andere woonruimte te vinden.
Terwijl hun ouders beginnen met inpakken en op zoek gaan naar een ander huis, besluiten de kinderen een manier te vinden om de verhuizing te voorkomen. Ze gaan proberen vriendschap te sluiten met hun huisbaas, maar hoe sluit je vriendschap met een man die al zes jaar zijn de deur niet uitkomt?

De lezer leert het gezin kennen in een periode dat ze hun krachten moeten bundelen om de verhuizing te voorkomen. Heel knap weet Glaser duidelijk te maken hoeveel het huis voor de familie betekent, hoe het verweven is met hun gezamenlijke geschiedenis; een tekening op de muur, de plek waar muziek gemaakt wordt, de vertrouwde geluiden en de fijne contacten met de mensen uit de buurt.
De vijf kinderen van het gezin worden als individuen neergezet. Aanvankelijk summier waarbij het bijna karikaturen worden: de slimme oudste zus met een brilletje, de ‘wereldwijze’ enige jongen in het gezin en de ontwapende kleuter. Gelukkig komen als het verhaal vordert de personages steeds meer tot leven en blijken ze niet eendimensionaal. Zijdelings wordt beschreven dat de kinderen van ‘gemengde afkomst’ zijn. Welke afkomst dat is wordt niet gespecificeerd, er wordt alleen beschreven wat ieder kind van zijn vader of moeder aan uiterlijke kenmerken heeft meegekregen.
Naast de aankomende verhuizing hebben de kinderen andere dingen aan hun hoofd. Zo krijgt de tweeling Jessie en Isa ruzie en dat is heel onhandig als je samen een kerstmaaltijd moet maken, vraagt de negenjarige Oliver zich af of hij niet wat meer werk van zijn kerstcadeaus moet maken, overwint de zesjarige Hyacinth haar schuchterheid en voert een gewaagd plan uit en heeft kleuter Laney plannen met haar konijn Paganini.
Karina Yan Glaser wilde een boek schrijven dat de warme sfeer van de kinderboeken uit de jaren veertig verbindt met de hedendaagse maatschappij. Ook wilde ze graag de mooie kant van Harlem laten zien, waar ze zelf met haar gezin woont. Daar is ze goed in geslaagd.
De Vanderbeekers is het eerste deel van een serie.
 
De Vanderbeekers is een warm hedendaags familieverhaal met een vleugje nostalgie. Een fijn verhaal om een paar uur in te verdwijnen, ook als Kerstmis nog ver weg is.
 

De Vanderbeekers
Karina Yan Glaser, vertaald door Lidwien Biekmann
Van Holkema & Warendorf, 2022