Een zee van liefde - Pieter Gaudesaboos


Vorige week won Een zee van liefde van de Vlaamse prentenboekenmaker Pieter Gaudesaboos de Boon 2022. De Boon is een nieuwe Vlaamse literatuurprijs voor een in het Nederlands geschreven boek. Jaarlijks wordt de Boon uitgereikt in twee categorieën: fictie-en non-fictie voor volwassen en kinder- en jeugdliteratuur. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Lezers kunnen in beide categorieën hun stem uitbrengen op de boeken die de shortlist hebben gehaald. De winnaars van de Boon krijgen 50.000 euro, de winnaars van de publieksprijs 5000. In de categorie kinder-en jeugdliteratuur won Pieter Gaudesaboos beide prijzen.

Een zee van liefde begint bij Pinguïn. We zien hem in een bootje met een koffer en een lantaarn op weg gaan naar een huis aan de kust, een huis met een vuurtoren. Daar woont Beer. Pinguïn vertelt hem zijn grote geheim: ‘Ik ben verliefd op jou’. Eerst is Beer verbaasd en dan moet hij lachen: ’Verliefd? Op mij? Dat kan toch niet! Kijk nu zelf, we zijn helemaal anders.’ ‘Daar trekt de liefde zich niets van aan’ antwoordt Pinguïn, waarop Beer vraagt wat liefde dan eigenlijk is. Wat Pinguïn beschrijft herkent Beer niet. Pinguïn besluit toch te blijven in de hoop dat de gevoelens van Beer veranderen of die van hem verdwijnen.
Het wordt een fijne zomer. Maar als deze is afgelopen en Beer nog steeds geen verliefdheidsverschijnselen heeft besluit Pinguïn naar huis te gaan. Zonder omkijken vertrekt hij, Beer vertwijfeld achterlatend.

Een zee van liefde is zowel in woord als beeld van grote schoonheid. De schijnbaar eenvoudige zinnen drukken veel uit en de illustraties vertellen de rest. De illustraties zijn kleurrijk en vol details om te ontdekken. In het verhaal is de zee altijd aanwezig. Soms onstuimig, soms bijna vergeten ruisend op de achtergrond. Een goed gekozen metafoor voor verliefdheid die de ene keer overweldigend aanwezig kan zijn en op andere momenten nauwelijks zichtbaar, slechts aanwezig in een lach of een dagelijkse handeling.

Een zee van liefde is een verhaal voor jong en oud, voor iedereen die kan liefhebben.

Een zee van liefde
Pieter Gaudesaboos
Lannoo, 2011

© Pieter Gaudeaboos