Jouw avontuur - Rianne van Duin


Rianne van Duin maakte in 2009 het originele interactieve prentenboek Jouw avontuur. Van Duin is gespecialiseerd in 2D en 3D vormgeving en dat is goed te zien aan deze uitgave. Jouw avontuur gaf ze in eigen beheer uit, maar is wel via de boekhandel te bestellen.

Jouw avontuur is een dik kartonboek. Op de eerste pagina staat een welkomstwoord en wordt de titel duidelijk: de lezer speelt de hoofdrol in het verhaal. ‘Laat ik je even aan jezelf voorstellen: jij bent een coole ridder, die droomt van een koninklijk leven. Toevallig heb je net een belangrijke brief gekregen van de koning…’
Die brief zit in het boek en zet het avontuur in gang. De ridder gaat op zoek naar de inhoud van de schatkist die is geroofd door een gevaarlijke draak. Nog even de (eenvoudige) verkeersregels lezen en het avontuur kan beginnen. De lezer kan als personage het boek binnengaan als een rond magneetje met een figuurtje erop. Daarmee wordt een rode weg door het boek gevolgd waarbij de lezer zelf de route bepaalt. Aan de zijkanten van het boek zijn inkepingen waar de ridder door kan en zo naar een andere bladzijde kan reizen.
Het avontuur leidt naar verschillende locaties waaronder een heksenhuis, een beroemde bakkerij en een strandhuisje. Natuurlijk moet de ridder ook de strijd met de draak aangaan. Op de verschillende locaties kan iets worden opgehaald of moet iets worden afgegeven, noodzakelijke acties om de opdracht te kunnen voltooien.
De vormgeving van het boek is heel aantrekkelijk met flapjes en gleufjes waar gevonden voorwerpen doorheen geschoven kunnen worden. Omdat de lezer zijn eigen weg kiest is het verhaal nooit helemaal hetzelfde. Wel komt de lezer altijd langs dezelfde locaties.
In deze herziene druk heeft Van Duin enkele veranderingen aangebracht. De vormgeving is hier en daar aangepast en de brief die de lezer van de koning ontvangt is een echte brief in een enveloppe geworden, gelukkig wel zo vormgegeven dat die niet kwijt kan raken.
Ook inhoudelijk bracht Van Duin enkele wijzigingen aan. Zo krijgt de ridder die de opdracht volbrengt niet langer een date met de prinses, een moderne prinses maakt immers zelf wel uit met wie ze een date wil. Ook zijn niet langer alle personages in het boek roze.

Jouw avontuur is een erg origineel interactief prentenboek waarin de lezer een ridder wordt die zijn eigen weg gaat. Tijdens de reis komt de ridder op plaatsen waar veel valt te beleven en te zien. Een boek voor avontuurlijke lezers.

Jouw avontuur
Rianne van Duin
Tweede herziene druk, 2021