Wie springt op en neer? - Tina Oziewicz


Wie springt op en neer? is geen titel die direct weggeeft waar dit boek over gaat. Dan is de Engelse titel van dit in oorsprong Poolse boek duidelijker: What feelings do when no one’s looking. Tina Oziewicz en Aleksandra Zając laten in dit boek in woord en beeld ‘het onzichtbare leven van gevoelens’ zien, oftewel wat onze gevoelens in hun vrije tijd doen.

Nieuwsgierigheid gaat genieten van het uitzicht en klimt hiervoor zo hoog als ze kan. Vrijheid zeilt, Gastvrijheid bakt een taart, Medeleven raapt slakken van het voetpad en Complexen bouwen kooien.
De gevoelens zijn verbeeld als unieke wezens die allerlei vormen hebben. Sommige zijn groot, zoals Woede en Vertrouwen, anderen zijn kleiner. De vorm is altijd passend. Zo heeft Verbeelding een kapsel zoals je nog nooit zag en heeft Geduld een liefdevolle zorgzame blik. De illustraties zijn zacht en sfeervol ingekleurd en krijgen volop de ruimte.
De korte teksten, meestal een regel, benoemen de activiteit en om welk gevoel het gaat. In sommige gevallen spreekt de tekst voor zich, in andere gevallen wordt de betekenis pas duidelijk in combinatie met de illustratie. Zo zien we bij de zin Geduld heeft een prachtige tuin hoe Geduld liefdevol een piepklein plantje verzorgt in een tuin vol prachtige bloemen en we zien hoe Goedhartigheid een storm verstilt met een grote paraplu, lichtjes en warme drank.
Het boek leent zich goed om over gevoelens te praten. Bijvoorbeeld door de verschillende activiteiten te bespreken of het uiterlijk van de gevoelens eens nauwkeurig onder de loep te nemen. Op de laatste pagina wordt onthuld waar deze gevoelens wonen en ook dat kan een interessant gespreksonderwerp zijn.

Wie springt er op en neer? is een origineel boek over uiteenlopende gevoelens die in ieder mens leven. De illustraties zijn mooi en uitnodigend en in combinatie met de tekst ook vaak verrassend. Een boek om te delen.

Wie springt op en neer ?
Tina Oziewicz, vertaald door Alicja Gescinska met illustraties van Aleksandra Zając
Lannoo, 2022