Help! Een verrassing! - Miriam Bos


Sommige kinderen houden niet van verassingen, zij willen liever weten wat er gaat gebeuren. Dat kan met onzekerheid te maken hebben, het kan ook de aard van het kind zijn. Help! Een verrassing! is boek voor hen.

August Vos maakt zich grote zorgen. Zijn vriendin Suus Eekhoorn komt hem zo ophalen om iets leuks te gaan doen.  Wat ze gaan doen wil Suus niet zeggen ’dat is nog een verrassing’. Omdat Suus heel andere dingen leuk vindt dan hij maakt August zich grote zorgen. In zijn fantasie neemt de verrassing steeds huiveringwekkender vormen aan. Als ze maar niet iets luids of heel druks gaan doen of iets waarbij je een moeilijke keuze moet maken.
Gelukkig blijkt Suus haar vriend goed te kennen en heeft ze een fantastische verrassing voorbereid. Toch lijkt August er niet op te durven vertrouwen dat Suus’ volgende verrassing weer een succes zal zijn.

Het verhaal speelt mooi in op het feit dat niet iedereen hetzelfde is en dat dit soms wringt tussen vrienden, maar geen probleem hoeft te zijn. Het prentenboek geeft volop gelegenheid dit onderwerp met kleuters te bespreken. Het open einde van het verhaal zal het gesprek zeker op gang brengen.

Miriam Bos heeft een aantrekkelijke tekenstijl die verschillende traditionele technieken combineert met de mogelijkheden van de computer. De illustraties zijn kleurrijk en sfeervol en vol leuke details. De fantasiebeelden van August over wat er allemaal mis zou kunnen gaan met de aankomende verrassing nemen soms groteske vormen aan. Bijvoorbeeld als hij zich voorstelt een keuze te moeten maken in een restaurant, of de mogelijkheid dat Suus hem gaat voorstellen aan ‘iets groots en engs’.
Miriam Bos weet de gezichtsuitdrukkingen mooi te treffen, vooral bij August die we zowel ontspannen als angstig zien. Ook brengt de illustratrice goed in beeld dat Suus altijd bruist van energie: ze fietst net iets harder, heeft een actievere leeshouding en zit nog vol originele idee├źn na een heerlijke lange gezellige dag.

Help! Een verrassing! is een warm prentenboek om kinderen die niet zo houden van onzekerheid en snel het ergste denken te laten zien dat er ook vrienden zijn die hen begrijpen.

Help! Een verrassing! werd als voorleesboek van het jaar 2024 gekozen.
Inmiddels is er ook een vervolg op het boek verschenen, Cadeautje! In dit prentenboek draait het om Suus die erg veel moeite heeft om te wachten om een cadeautje voor haar verjaardag nog niet open te maken. 

Help! Een verrassing!
Miriam Bos
Lemniscaat, 2022

© Miriam Bos