De zusjes uit het Verzonken Moeras - Lucy Strange


De Engelse schrijfster Lucy Strange maakte met haar debuut Het geheim van het Nachtegaalbos uit 2017 direct indruk. De boeken die volgden mochten ook op een goede ontvangst rekenen en haar nieuwste boek, De zusjes uit het Verzonken Moeras is daar geen uitzondering op. Strange neemt de lezer deze keer mee naar een moerasgebied in een tijd dat heksenvervolging nog niet helemaal verdwenen is. Voor het moerasgebied stond het landschap in Romney Mash in het zuidoosten van Engeland model en het einde van de heksenvervolging was begin 18e eeuw.

Zes zusjes wonen met hun vader en hun opoe op een kleine boerderij tussen de moerassen. De vader, Papper wordt hij genoemd, is een wrede en ongelukkige man. Het verlies van zijn vrouw bij de geboorte van de jongste kinderen (een drieling) kan hij niet verkroppen. Hij is ervan overtuigt dat het hebben van zes dochters ongeluk brengt. Hij probeert dat te bezweren door een oud rijm naar de letter te volgen. Dat betekent dat vast ligt welke dochters er moeten trouwen en welke op de boerderij moeten blijven.
Papper huwelijkt zijn oudste dochter Grace uit aan Silas Kirby, een rijke maar onaangename man. Grace legt zich er niet bij neer en loopt weg, het circus achterna. Ook de derde dochter, Willa, krijgt ruzie met haar vader en ook zij loopt weg. Ze gaat op zoek naar het circus en haar zusje Grace. Willa reist dwars door de moerassen, daar waar de Moeraskoning zich schuil zou houden. De mythische Moeraskoning is erop uit reizigers met zijn dwaallichten van het pad te lokken en ze jammerlijk te laten verdrinken. Ook andere gevaren liggen op de loer, zoals de bijtvliegjes die je ernstig ziek kunnen maken.

De verteller van het verhaal is twaalfjarige Willa, een meisje met een sterke wil. Haar harteloze en bange vader noemt haar een koekoeksjong. Een verwijt dat ze aanvankelijk  niet begrijpt.
De zusjes hebben een warme band met elkaar en met hun opoe die hen zo goed mogelijk beschermt tegen hun vaders nukken. Opoe leert haar kleindochters ook lezen en heeft een geheime bibliotheek. Lezen wordt in het dorp waar ze wonen als een gevaarlijke activiteit gezien. Veel van opoes boeken zijn met de hand geschreven door de moeder van de meisjes. Willa’s lievelingsverhaal gaat over de Moeraskoning.
Strange weet net als in haar andere boeken het verhaal veel sfeer te geven. De walm die uit de vochtige moerassen opstijgt kan de lezer bijna zien en ruiken en dat er in deze wonderlijke en onvriendelijke omgeving van alles kan opduiken is al snel geloofwaardig. Naast realistische elementen zoals de wens van de dochters hun eigen lot te bepalen spelen ook magische elementen een rol in het verhaal. Willa komt uiteindelijk tegenover de Moeraskoning te staan en dan is het de vraag wie het verschil kan zien tussen een dwaallicht en waarachtige licht.
Aleid van Eekelen-Benders heeft ook dit boek van Strange weer mooi vertaald. Ze weet de unieke sfeer van het verhaal ook in het Nederlands over te brengen.

De zusjes uit het Verzonken Moeras is een boek zoals we dat van Strange verwachten: spannend, goed geschreven en sfeervol. Een boek om in een ruk uit te lezen.

De zusjes uit het verzonken moeras
Lucy Strange, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders
Gottmer, 2022