Verhalen van de Fladdertak - Margaretha van Andel


Het idee voor dit boek begon bij de illustratrice, Marieke Nelissen. Haar groeiende liefde voor bomen resulteerde in een voorstel aan uitgeverij Lemniscaat om een boek te maken met bomen in de hoofdrol. De uitgeverij reageerde enthousiast en koppelde Margaretha van Andel aan dit project. Zij ging op zoek naar verhalen en vond een rijke bron om uit te putten. De schrijfster koos voor een raamvertelling waarin bomen uit de hele wereld via het Wood Wide Web verhalen doorgeven aan de Nederlandse wilg Fladdertak. Fladdertak kan met een menselijke stem spreken en hij wil met zijn verhalen ‘de haksnor’ ervan overtuigen geen bomen te kappen. Helaas raakt dit basisverhaal wat op de achtergrond omdat de lezer niet meegenomen wordt wat er tijdens het vertellen in Nederland gebeurt. 
Boven ieder verhaal staat welke boom het vertelt. Dit zijn bestaande bomen met een geschiedenis, die achterin het boek staat beschreven. Van Andel kiest voor verhalen uit de landen waar de vertellers staan. In alle verhalen spelen bomen een rol. Soms zijn ze zelf aan het woord en delen met de lezer hun wensen en dromen, in andere verhalen zijn ze getuigen van bijzondere gebeurtenissen. De verhalen zijn vaak gebaseerd op sprookjes, mythen en volksverhalen en het moet een hele klus zijn geweest al die prachtige verhalen te vinden. Achter in het boek staat een uitgebreide bronvermelding.
Van Andel heeft een fijne vertelstijl die zich prettig laat voorlezen.

Het mooi uitgegeven boek doet de geweldige illustraties van Marieke Nelissen recht. Zij laat een grote verscheidenheid aan bomen zien vanuit verschillende perspectieven. Soms zit de kijker tussen de takken, andere keren staat de kijker op afstand. Als het verhaal zich ervoor leent is de boom die het verhaal vertelt de inspiratie voor de tekening. Naast bomen zijn er ook dieren getekend en een enkele keer een mens.
Nelissen toont overtuigend aan dat bomen absoluut niet saai zijn, iedere illustratie is anders en voor de goede kijker is er meer te zien dan op het eerste gezicht lijkt.

Verhalen van de Fladdertak is een prachtig uitgegeven boek bomvol betoverende illustraties en prachtige verhalen waarin bomen een rol spelen. Een voorleesboek dat je altijd bij de hand wilt hebben.


Verhalen van de Fladdertak
Margaretha van Andel met illustraties van Marieke Nelissen
Lemniscaat, 2022

©Marieke Nelissen