Vriend - Stefan Boonen


Auteur Stefan Boonen en illustrator Jan Van Lierde maakten een nieuw prentenboek: Vriend. Ze werkten al eerder samen; voor hun boek Verliefd kregen ze een Vlag en Wimpel van de Griffeljury en ook hun serie Veer is succesvol. Vriend gaat, dat zal niemand verbazen, over vriendschap. Een vaak gekozen onderwerp, maar in de handen van Boonen en Van Lierde leidt dat toch tot een origineel prentenboek.
Olifant en zebra zijn al zolang ze weten beste vrienden, ’van poot tot snuit: beste vrienden.’ 
Boven de tekst op de linker pagina zien we ze als kinderen, beide op een driewieler. Op de paginagrote gekleurde illustratie op de rechterpagina zien we ze als volwassen dieren, die inmiddels op een eenwieler rijden. Het is een vast patroon in dit boek dat de korte tekst wordt gecombineerd met twee illustraties die samen laten zien wat de vriendschap behelst. Olifant en zebra zorgen voor elkaar, ze maken plezier, ze houden van dezelfde dingen, ze delen geheimen, ze helpen andere dieren en ze hebben ook weleens ruzie. Boonen heeft er mooie woorden voor en Van lierde laat het zien.

Bijvoorbeeld hoe de vrienden ruzie maken:

‘Dan stampt olifant met zijn dikke poten. 
Dan briest en brult zebra nijdig in het rond.

‘Ach jij, doe niet zo grijs en saai en stom.’
‘Ach jij, doe niet zo zwart en wit en…ook stom!’


Als twee boze bokken staan ze hoofd tegen hoofd, olifant met priemende ogen en zebra met ontblote tanden.
 
Meestal echter laten de illustraties zien wat de vrienden bindt en wat ze met elkaar ondernemen. Zo zien we zebra voorlezen als olifant bang is, we zien de vrienden samen op een hoge tak zitten, want dat vinden ze allebei leuk en we zien hoe ze giraf vervangen als deze ziek is.
Olifant en zebra wonen in een dierentuin, dat is te zien aan de achtergrond. Daar zien we geen hokken, maar andere dieren die naar hen kijken. Ook buiten de dierentuin, bijvoorbeeld als ze stiekem een uitstapje naar zee maken, hebben ze publiek dat hen bekijkt.

De illustraties zijn in warme kleuren, vermakelijk en origineel. Ze vertellen een belangrijk deel van het verhaal. Boonen en Van Lierde hebben goed nagedacht wat in woorden wordt uitgedrukt en wat in beeld en de daarin perfecte combinatie gevonden.

Vriend
Stefan Boonen (tekst) met illustraties van Jan Van Lierde
Pelckmans, 2022

© Jan Van Lierde