De Wisselaar - Maren Stoffels


‘’Voor mij?’ Anders pakt het kaartje met trillende handen aan. Wat wil die man toch van hem?
Op het kaartje staat met gouden letters: WISSELKANTOOR. Het is net of de wereld even stopt met draaien. Anders hoort niets meer, alleen zijn eigen ademhaling. Snel en raspend.
Het Wisselkantoor?!
‘Je wordt verwacht. Morgen na schooltijd. Kom alleen. Vertel niemand wat je gaat doen.’


Deze uitnodiging zet het leven van Anders op zijn kop. Hij mag deelnemen aan een selectieprocedure om Wisselaar te worden. Een Wisselaar wordt ingehuurd om iets te doen waar de klant tegenop ziet. Hij/zij doet dat door het lichaam van de aanvrager over te nemen zonder dat iemand dat merkt. Hoe het precies werkt is topgeheim.
Anders komt veel te weten over het wisselen en hij doet ook enkele Oefenwissels. Toch is het niet zeker of hij ook daadwerkelijk Wisselaar kan worden, er is namelijk nog een kandidaat voor de functie. Anders vindt het moeilijk niets van zijn ervaringen te mogen delen met zijn tweelingbroer Tomas; die overigens zijn eigen geheimen heeft. Wel neemt hij zijn moeder in vertrouwen. Hij vertelt alles aan haar foto.

Maren Stoffels heeft al vele kinder-en jeugdboeken geschreven en vooral haar thrillers voor jongeren zijn bekend en populair. De Wisselaar is het eerste deel in een serie voor kinderen vanaf een jaar of tien. Het boek heeft alles wat je zoekt in een fijn serieboek. Het is een goed geschreven spannend verhaal en aantrekkelijk geïllustreerd. Stoffels schrijft in een toegankelijke stijl zonder tijdssprongen en zonder al te veel uitweidingen. De dialogen lezen soepel en de schrijfster verstaat de kunst om emoties in weinig goedgekozen woorden weer te geven.
Het verhaal heeft een leuk uitgangspunt, dat goed en hier en daar ook grappig wordt uitgewerkt. De spanning in het verhaal zit niet alleen in het Wisselen zelf, ook daarbuiten gebeurt van alles. Zo doet Anders’ broer Tomas geheimzinnig en lijkt hij iets met een meisje te hebben en ook op het Wisselkantoor gebeuren vreemde dingen. Stoffels rondt het eerste deel van de serie mooi af, maar het is duidelijk dat er nog meer te vertellen is over Anders en Tomas, over het Wisselkantoor en over de kunst van het Wisselen. Het belooft een heel fijne serie te worden.

De Wisselaar
Maren Stoffels met illustraties van Geert Gratama
Leopold, 2022

© Geert Gratama