Het boek van alle mensen, dieren en dingen - diverse auteurs


Uitgeverij Querido heeft een lange en roemrijke geschiedenis van meer dan honderd jaar. Kinderboeken worden er echter pas sinds 1971 uitgeven toen Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp ‘hun huis vonden’ bij Querido. Pluk van Petteflet was het eerste boek in het kinderboekenfonds. Het was aanvankelijk een klein fonds, tot Guus Kuijer de kinderboekenwereld omver blies met onder andere zijn Madelief-serie. Vijftig jaar later is Querido kinderboeken een gerenommeerd fonds dat tal van bekende auteurs uitgeeft die boeken schrijven die vaak boven aan de lijstjes van de kinderboekenprijzen staan.
Ter ere van het jubileum heeft Querido kinderboeken een feestelijke bundel uitgegeven met verhalen, fragmenten, gedichten en illustraties die gekozen zijn uit de oorspronkelijk Nederlandstalige boeken die er de afgelopen vijftig jaar zijn verschenen. De keuze is gemaakt in samenspraak met Querido-auteurs.

De inspiratie voor deze uitgave vormde het boek De ark van mensen, dieren en dingen, een boek vol fragmenten uit de internationale literatuur die Annie M.G. Schmidt in 1955 samenstelde. Voor Annie Schmidt was het belangrijk dat de fragmenten een afgerond geheel waren ‘met een kop, een lijf en een staart’. Ik denk dat Annie Schmidt zich wel zou kunnen vinden in de keuze die voor deze bundel is gemaakt. De meeste fragmenten, een enkele uitgezonderd, zijn als afgerond verhaal te lezen.
Voor de liefhebber van kinderboeken is deze bundel een feest der herkenning. Naast bekende schrijvers van nu zoals Anna Woltz, Simon van der Geest, Annet Schaap en Edward van de Vendel vinden we ook schrijvers van langer geleden waarvan er enkele wellicht (bijna) vergeten zijn.
Het boek is ook zeer geschikt voor kinderen om zelf op onderzoek uit te gaan.  Of om Annie Schmidt nog maar even aan te halen 'Zélf zoeken naar verhalen, zélf kiezen, helemaal alleen, dát is het! En vooral geen volwassenen die je iets willen aansmeren.’ De verhalen in het boek hebben geen leeftijdindicatie ‘aan leeftijdsgrenzen hebben auteurs en redactie van Querido zich nooit veel gelegen laten liggen…’

Naast de tekst is er ook veel ruimte voor illustraties. Ook hier zien we veel bekende namen. Er zijn prachtige zwart-wit illustraties van Thé Tjong-Khing, Judith Vanistendael, Mance Post, Karst-Janneke Rogaar, Philip Hopman en vele andere. Ook is er volop ruimte voor kleurrijk werk van onder andere Annette Fienieg, Martijn van der Linden, Marit Törnqvist, Harrie Geelen en Leo Timmers.

Het boek van alle mensen, dieren en dingen is echt een feestbundel voor alle leeftijden. Een bundel om herinneringen mee op te halen en een bundel om nieuw publiek kennis te laten maken met heel veel moois uit de schatkamer van de kinderliteratuur.

Het boek van alle mensen, dieren en dingen Uit de schatkamers van Querido
Diverse auteurs en illustratoren
Querido, 2022