Schemergeesten Tovenaarskind - Angie Sage


Na de vertaling van Angie Sages’s zevendelige serie Septimus Heap, waarvan het laatste deel in 2013 verscheen, werd het in Nederland stil rond deze Engelse schrijfster. Daar komt nu verandering in met de vertaling van het tweeluik Schemergeesten, waarvan boek 1 de titel Tovenaarskind kreeg.

In de proloog wordt de lezer direct het verhaal ingezogen met een dramatische scene waarin Hagos en zijn vrouw Parel hun baby aan een onbekende meegeven vlak voor ze worden gearresteerd.
Als het verhaal echt begint is deze baby een meisje van tien met de naam Alex. Ze woont met haar pleegmoeder, twee pleegzussen en een jonger pleegbroertje in de stad Luma, een stad waar magie verboden is en tovenaars worden vervolgd. Als Alex beschuldigd wordt van tovenarij kan ze ternauwernood vluchten. Ze neemt daarbij haar broertje Louis mee en hun huisdier, een pokkel.
Buiten Luma is het gevaarlijk, het is het gebied van de schemergeesten die iedereen met magische gaven weten te vinden en eenmaal gevonden de tovenaar ook doden. Alex moet zo snel mogelijk een veilige plek vinden.

Angie Sage weet hoe ze een spannend en origineel verhaal moet schrijven, zoals ze al ruimschoots bewees met haar Septimus Heap-serie. Ook nu is haar verhaal bevolkt met eigenaardige personages en fantasievolle creaties. De wereld die Sage beschrijft leert de lezer stap voor stap kennen terwijl het verhaal zich ontvouwt. Dat verhaal wordt chronologisch verteld, maar daarbinnen komt het regelmatig voor dat er door middel van flashbacks informatie uit het verleden gedeeld wordt. 
Sage vertelt het verhaal vanuit verschillende perspectieven en dat werkt goed. Zo weet de lezer vaak meer dan de personages en dat verhoogt de spanning. Sage houdt de spanning in het verhaal ook goed vast.
De personage zijn boeiend en niet eendimensionaal. De schrijfster verwerkt de persoonlijke geschiedenis van de hoofdrolspelers in het verhaal en verklaart daarmee een deel van hun handelingen. De spanning wordt regelmatig wat verlicht door humorvolle acties of dialogen.
Aan het einde van het boek zijn een aantal zaken opgehelderd, maar het kwaad nog niet bestreden. In een tweede boek zal het verhaal worden afgerond.

Schemergeesten is geïllustreerd door van Justin Hernandez. Zijn sfeervolle zwart-wittekeningen zijn gedetailleerd, maar hebben toch ook iets vaags; alsof alles wat we zien in de schemering is weergegeven.


Schemergeesten boek 1: Tovenaarskind
Angie Sage, vertaald door Merel Leene met illustraties van Justin Hernandez
Condor, 2022

© Justin Hernandez