Toen mijn broer een robot werd - Emiel de Wild


‘Beneden heb ik net de hele tijd mijn best gedaan. Ik deed of het een normale situatie was: een robot die je broer zit na te doen. Net als pap en mam plakte ik een glimlach op mijn gezicht. Even hebben we zitten kletsen. Toen ging mijn keel dicht en vroeg ik piepend of ik alsjeblieft naar boven mocht. Voor het antwoord kwam, vloog ik de trap op’. 


Elfjarige Tijs vindt het helemaal niks dat zijn ouders een robot hebben gekocht die zoveel mogelijk lijkt op zijn overleden oudere broer Dennie. Vooral Tijs’ moeder vindt troost bij deze oplossing. Zij ziet hoofdzakelijk de overeenkomsten tussen Dennie en de robot, waar Tijs zich ergert aan de verschillen: ‘Alle stomme dingen hebben ze weggelaten. Het niet luisteren als hij geen zin heeft, dat hij niet meer wilde knuffelen met mam, dat hij soms boos of chagrijnig was'.
Tijs krijgt het er steeds moeilijker mee dat de robot de plaats van zijn broer inneemt, hij voelt dit als verraad. Samen met zijn beste vriend Twan verzint hij een plan om van de robot af te komen.

Ook in dit derde boek van Zilveren Griffelwinnaar Emiel de Wild keren een aantal vaste thema’s uit zijn werk terug, zoals de relatie tussen broers en het verkennen van morele dilemma’s.
Toen mijn broer een robot werd is een boek over rouwverwerking, maar dan een met een originele insteek. De centrale vraag is of een kunstmatige vervanging van de overledene het rouwen vergemakkelijkt of juist moeilijker maakt. De Wild geeft geen eenvoudige antwoorden. Zo verafschuwt Tijs de robot, maar zijn moeder vindt er juist troost bij. Hier zitten moeder en zoon elkaar in de weg.  Tijs worstelt daarmee, want hij is bang dat zijn moeder opnieuw in het zwarte gat van onmetelijk verdriet zal vallen als de robot er niet meer zou zijn. Ook blijkt het moeilijk om de robot louter als een machine te blijven zien.
De Wild verwerkt bovenstaande thema’s uit in een aantrekkelijk en ook spannend verhaal. In mooie heldere zinnen neemt De Wild de lezer mee in het hoofd van Tijs, de verteller van het verhaal. Zo is de lezer dicht bij zijn gedachten en emoties. Als Tijs besluit dat hij echt van de robot af wil, wordt het verhaal ook spannend. Het is namelijk niet makkelijk om je van een robot te ontdoen. En wat zullen de gevolgen zijn?

Toen mijn broer een robot werd is een goed geschreven boek dat interessante dilemma’s met een spannend verhaal combineert.

Toen mijn broer een robot werd
Emile de Wild
Leopold, 2022