Hedwig! - Frida Nilsson


Hedwig! is een van de eerste boeken van de succesvolle Zweedse schrijfster Frida Nilsson. Het is het eerste deel van een serie over de avonturen van Hedwig, een levendig Zweeds meisje dat met haar vader en moeder op het Zweedse platteland woont. Het verhaal begint als Hedwig bijna naar school mag en daar kijkt de zevenjarige erg naar uit. Hedwig, die afgelegen woont, verveelt zich vaak omdat er geen kinderen in de buurt wonen om mee te spelen. Ze weet zeker dat als ze eenmaal naar school mag, ze zich nooit meer zal vervelen.
Als de grote dag dan eindelijk aanbreekt, is het toch wel eng. Misschien vinden de andere kinderen haar niet leuk. Gelukkig blijkt het meisje dat naast haar zit, Linda, net zo zenuwachtig en dat breekt het ijs. Ze worden direct dikke vriendinnen.

Hedwig is een ondernemend meisje en haar impulsieve gedrag brengt haar geregeld in moeilijkheden. Zo verliezen Hedwig en haar vriendinnen zich zo in hun spel dat een woest paard een woest paard blijft dat moet worden opgesloten en als een jongen je de hele dag al plaagt mag je toch best een grapje met zijn drinkfles uithalen? Hedwig en Linda kunnen niet altijd de consequenties van hun acties overzien en dat levert zowel grappige als spannende situaties op.
Het is leuk dat Hedwigs avonturen de lezer een kijkje gunnen in het leven van een zevenjarige uit een ander land. Zo kunnen Nederlandse kinderen zich waarschijnlijk niet voorstellen wat het betekent om afgelegen en midden in de natuur te wonen, een plek waar verdwalen echt gevaarlijk kan zijn. Ook is een Zweedse winter iets heel anders dan een winter in de Lage Landen. Een skitocht met de klas bij min 18 graden doen ze gewoon, al vindt Hedwig dat niet leuk. Grappig is ook de beschrijving van de zwemlessen die vanuit school georganiseerd worden, maar heel anders zijn dan in Nederland.
Het boek is geïllustreerd met zwart-wittekeningen van Martijn van der Linden. Hij portretteert Hedwig op rake wijze door zowel haar onstuimige levendigheid te laten zien als haar onzekerheid of verbazing. Natuurlijk zien we ook de Zweedse omgeving met zijn houten huizen, mannen in gebreide Noorse truien en sneeuw.

Hedwig! is een sprankelend geschreven (voorlees)boek dat het wel en wee beschrijft van een zevenjarig Zweeds meisje. Vrolijke verhalen met genoeg ernst en spanning om op het puntje van je stoel mee te leven.

Hedwig!
Frida Nilsson, vertaald door Femke Muller met illustraties van Martijn van der Linden
Querido, 2022