Roze is voor iedereen! - Ella Russell


Op een grijze regenachtige dag ontdekt een divers gezelschap kinderen een roze kist bomvol roze spullen en kleren. ‘Maar waar is roze voor?’ is de wat onverwachte vraag die dan aan de lezer wordt gesteld.  De inhoud van de kist laat het zien: roze is voor strikken, de veters in je schoenen, de knoopjes van je vest en voor tal van andere dingen. Vervolgens wordt het thema verbreed: ’Sommige vragen zich zelfs weleens af: voor wie is roze eigenlijk?' Ook daar komt een uitgebreid antwoord op: roze is onder andere voor schilders, voor majesteiten, voor marsmannetjes, brandweerlieden, cowboys, dansers en draken.
De kinderen die de inhoud van de kist onderzoeken zijn divers. Ze hebben verschillende etnische achtergronden, er is er een kind in een rolstoel en van niet alle kinderen is de gender duidelijk herkenbaar. Er zijn niet alleen kinderen te zien, er zijn ook een muis en een kat die op hun eigen wijze deelnemen aan de vrolijke verkleedpartij. Daarbij valt op dat de kat niet veel enthousiasme laat zien.

Veel prentenboeken hebben een tegenwoordig een boodschap en Roze is voor iedereen! van de Canadese schrijfster Ella Russell is daar geen uitzondering op, de titel is in dat opzicht duidelijk genoeg. Wel valt op dat het prentenboek verder gaat dan de verwachte boodschap dat roze geen genderspecifieke kleur hoeft te zijn. Het boek is vooral een feestelijke uiting dat roze een kleur zonder beperkingen is. Deze boodschap lijkt halverwege het boek wel overgebracht als we de kinderen op een rijtje zien staan en ze de geschreven boodschap omhoog houden: 'roze is voor iedereen!' Maar dan neemt het prentenboek een onverwachte wending. Roze blijkt namelijk helemaal niet voor iedereen. Roze is ‘ab-so-luut, ze-ker we-ten, totáál niet voor wie niet van roze houdt.’ De kat laat het zien, die fleurt zichtbaar op als hij zijn roze strik voor een groene verruilt.

Het prentenboek heeft weinig verhaal, het is vooral een leuk om te bekijken. Het bonte gezelschap weet wel raad met al de roze spullen uit de kist. We zien op de illustraties van Udayana Lugo niet alleen wat er gebeurt, we zien ook wat er zich in de fantasie afspeelt.
De wending halverwege het boek waarin duidelijk wordt dat niet iedereen van roze hoeft te houden is een prettige en welkome nuancering. Jammer dat de makers niet gestopt zijn op dit punt. Want voor het boek afsluit met een feestelijke optocht in de regen met veel roze en een toefje groen is er nog een bladzijde waar de vraag wordt gesteld voor wie vlinderstrikken eigenlijk zijn; een zijsprong die weinig aan het boek toevoegt.

Roze is voor iedereen! is een prentenboek met een genuanceerde en vrolijke boodschap: roze is voor iedereen, behalve voor wie niet van roze houdt.

Roze is voor iedereen!
Ella Russell, vertaald door Kirsten Verhagen met illustraties van Udayana Lugo
Veltman, 2022

© Udayana Lugo