De boekenbus van Eland - Inga Moore


Het prentenboek De boekenbus van Eland, gemaakt door Inga Moore is opgedragen aan ’alle bibliotheekmedewerkers’. Dat kan ook bijna niet anders omdat dit boek absoluut een ode is aan bibliotheken. Dat is de plaats waar iedereen mooie verhalen kan vinden.
Het verhaal begint bij de familie Eland. Elke avond vertelt Eland zijn vrouw en kinderen een verhaal bij het haardvuur. Maar op een avond weet hij geen enkel verhaal meer dat hij nog nooit heeft verteld. Een verhalenboek om uit voor te lezen zou uitkomst brengen. Eland gaat naar de buren, de familie Beer, om er een te lenen. De familie Beer heeft echter geen verhalenboek en ook alle andere dieren in het bos kunnen Eland niet helpen.
Dus trekt Eland naar de stad om daar boeken te lenen uit de bibliotheek. In die boeken staan zulke prachtige verhalen dat steeds meer dieren naar Elands huis komen om te worden voorgelezen. Dat wordt allemaal wel een beetje krap. Gelukkig heeft Eland een goed idee om het probleem op te lossen: een boekenbus.

Een boek van Inga Moore is altijd een feest voor het oog. Haar illustraties in warme kleuren laten niet alleen zien wat er in het verhaal gebeurt, ze zitten ook vol met leuke details. Moore is ook sterk in het weergeven van emoties en dat is vooral te zien bij de luisteraars naar een verhaal; de een zit rustig te luisteren en de ander zit zichtbaar te bibberen van de spanning.
De wereld die Moore schept is een mensenwereld gevuld met dieren. De dieren wonen in mensenhuizen, ze hangen de was aan de waslijn, ze rijden in een auto, plakken een fietsband en gaan dus naar de bibliotheek. Moore tekent de dieren zonder kleren, afgezien van een schoortje als mevrouw Beer bezig is met het huishouden en het voorspelbare brilletje van de bibliotheekmedewerker. Ze laat viervoetige dieren allemaal rechtop lopen en dat is enigszins vervreemdend.
De tekst in het boek is eenvoudig en heeft regelmatig een herhalend element. In de vertaling zijn een aantal gezegdes verwerkt zoals ‘zitten als haringen in een tonnetje’ of ‘niemand kan een vin verroeren’.
Het verhaal gaat vooral over het plezier dat je aan boeken en verhalen kunt beleven, alleen of met elkaar.


De boekenbus van Eland
Inga Moore, vertaald door Ineke Ris
De Vries-Brouwers, 2022

© Inga Moore