Een woud vol wonderen - Gabby Dawnay


Een woud vol wonderen van de Engelse schrijfster Gabby Dawnay bestaat uit negen korte verhalen op rijm over de natuur. De verhalen spelen in verschillende seizoenen en hebben bloemrijke hoofdstuktitels zoals Het mysterie van paddenstoelen, Het grijze konijntje en het groene wonder of Het lied van de herten. De non-fictieverhalen gaan over alledaagse natuurnatuurverschijnselen die ieder op zich veelvoorkomend zijn, maar daardoor niet minder wonderlijk. Bijvoorbeeld de wijze waarop paddenstoelen zich vermenigvuldigen. De schrijfster maakt er een waar avontuur van:
 
'Onder de hoed van een paddenstoel, boven zijn steel
zitten piepkleine zaadjes – niet te tellen zoveel.
Dat zijn de sporen, zwart, wit of bruin-grijs,
en op een dag gaan ze op reis!  
Ze laten zich vallen uit de hoed naar benee.
Daar komt een vlaag wind en die neemt ze mee!
‘Hoei!’ roepen ze,’  Daar komen we aan!
Kijk ons eens vliegen, zie ons eens gaan!


Voorplanting is een veelvoorkomend onderwerp. Zo wordt een spreeuw en haar jongen gevolgd tot de kleintjes kunnen vliegen, wordt de wonderbaarlijke metamorfose van de kikker beschreven en het ‘zevendejaarsfeest’ van het vliegend hert. In andere verhalen staan natuurfenomenen centraal zoals het Woud Wijde Web over fotosynthese.
De tekst op rijm is beeldend en leent zich goed om voor te lezen. Hier en daar is het rijm in de vertaling wat knullig en het aantal uitroeptekens had wel wat minder gemogen. Toch is deze manier van informatie geven over natuurfenomenen een prettige afwisseling met de vele prozateksten over dit onderwerp. Overigens staat achter de rijmende tekst een korte uitleg die het onderwerp van dat hoofdstuk toelicht.

Het boek is uitbundig geïllustreerd door de Bulgaarse in Nederland wonende illustratrice Mona K (dat is de naam waaronder ze werkt). In gemengde techniek schept ze een aantrekkelijke wereld waarin ze realisme en fantasie combineert. Ze tekent herkenbare dieren en planten die ze soms menselijke trekjes geeft. Zo zien we bijen met lachende mondjes en paddenstoelen met een gezichtje. Het is leuk dat verschillende dieren in elkaars verhalen te zien zijn, dat nodigt uit om de illustraties met aandacht te bekijken.
Het boek is fraai vormgegeven met een stevige kaft en dierenportretjes die je snel naar het gewenste verhaal kunnen leiden.

Een woud vol wonderen
Gabby Dawnay, vertaald door Monique van der Zanden met illustraties van Mona K
Christofoor, 2022


© Mona K