Pluk en Pluis De weg terug - Mathilde Stein


Gelukkig verschijnen er steeds meer boeken voor beginnende lezers die zich niets van de AVI-normen aantrekken. Teksten die zich voegen naar de strenge AVI-normen hebben namelijk vaak wat houterigs en onnatuurlijks en dat komt het leesplezier niet altijd ten goede.
Pluk en Pluis De weg naar terug is het eerste deel van een serie. Het is een (voor)leesboek van meer dan 300 bladzijden. Een boek met veel plaatjes, een uitnodigende lay-out met overzichtelijke korte blokken tekst. Echt een boek voor beginnende lezers die zin hebben in een dik boek, maar ook een boek voor kinderen die moeite hebben het lezen onder de knie te krijgen en niet afgescheept willen worden met een dun kinderachtig boek.

Pluk en Pluis zijn cavia’s. Pluis heeft een heerlijk rustig leven. Hij heeft een fijn hok en er wordt goed voor hem gezorgd. De rust wordt verstoord door de komst van Pluk die op een dag in zijn hok wordt gezet. Pluk is een druktemaker die heen en weer rent en zelfs Pluis’ appel inpikt. Gelukkig valt het mee. Pluk blijkt heel aardig en ook dapper. Hij is een ninjavia, een getrainde cavia die het zelfs op durft te nemen tegen kat Sis. Maar Pluk heeft ook vreemde angsten die Pluis niet zo goed begrijpt. Waarom zou je bang zijn voor het donker, of voor tassen of voor een klepperende brievenbus?
Als Pluk zijn geheimen aan zijn nieuwe vriend toevertrouwd wordt duidelijk dat er een missie vervuld moet worden om iets recht te zetten. Een gevaarlijke missie waarvoor de cavia’s hun veilige hok moeten verlaten. Pluis wil zijn nieuwe vriend graag steunen, maar moet daarvoor veel overwinnen.
 
Pluk en Pluis De weg terug is een goed geschreven tekst. Het woordgebruik is eenvoudig, maar Stein weet er veel mee te zeggen. Zo weet ze overtuigend de toenadering tussen Pluk en Pluis te beschrijven, zonder daarbij alles voor te kauwen.
Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Pluis, de cavia die het liefst rustig in zijn hok van de goede dingen des levens geniet. Hij is een interessant personage omdat hij van saaie eenling uitgroeit tot een ware held. Een heerlijk personage dus om je als lezer mee te identificeren.
Het verhaal heeft een proloog en een epiloog, waarbij de schrijfster de functie daarvan toelicht. Een proloog is ‘iets wat je moet weten voor het verhaal echt begint’ en een epiloog is ‘nog een stukje verhaal nadat het eigenlijk al is afgelopen’. Zo worden in dit boek voor beginnende lezers spelenderwijs twee belangrijke literaire termen toegelicht en wordt ook de functie daarvan duidelijk: in de proloog staat informatie die je pas later met verhaal kunt verbinden en in de epiloog worden de laatste losse eindjes aan elkaar geknopt.

De tekeningen in het boek maakte Mathilde Stein zelf. Het zijn zwart-wittekeningen met als steunkleur oranje. De hoofdstukken worden ingeleid door een knaloranje dubbele bladzijde waar met enkele ferme zwarte lijnen een gestileerde tekening staat. Het is een van de voorbeelden van de mooie vormgeving van het boek.

Pluk en Pluis De weg naar terug is een geslaagd boek voor lezers die van korte zinnen houden, maar wel een leuk en spannend verhaal willen lezen.

Pluk en Pluis De weg naar terug
Mathilde Stein
Lemniscaat, 2022



© Mathilde Stein