9 tot 12 jaar
De kaarten van madame Petrova - Marjolijn Hof
In 2019 verscheen Marjolijn Hofs boek Lepelsnijder. Het was een boek dat destijds opviel in Hofs oeuvre dat tot dan toe voornamelijk uit relatief dunne boeken bestond waarin het vooral om de belevingswereld van haar hoofdpersonages draaide. Met Lepelsnijder sloeg ze bewust een andere weg in. Ze schreef een avonturenroman van bijna 300 pagina’s. De kaarten van madame Petrova is een vervolg op Lepelsnijder.
Lepelsnijder eindigt met het in scene zetten van de dood van de hoofdpersonages: de tweeling Silke en Janis. De kaarten van madame Petrova pakt het verhaal een maand later weer op. De kinderen trekken door het bos en weten zichzelf in leven te houden met wat het bos geeft. Het is niet makkelijk om zo te leven en daar komt ook nog bij dat vooral Silke piekert over een voorspelling dat onheil in verschiet ligt. Die voorspelling is gedaan voor de tweeling werd geboren door de waarzegster Madame Petrova, een waarzegster die met de noorderzon is vertrokken en waarvan niemand weet wie ze is en waar ze verblijft.
Tijdens de tocht ontmoet de tweeling een echtpaar dat de kost verdient met waarzeggen en een dansende beer. De waarzegster wil Silke de kunst van het kaartlezen wel leren en de tweeling besluit zich aan te sluiten bij het echtpaar en met hen mee te reizen.
Hof heeft met Lepelsnijder al laten zien een spannend avonturenverhaal te kunnen schrijven en De kaarten van madame Petrova doet daar niet voor onder. Het verhaal blijft spannend door de wendingen die het neemt en die Hof onderstreept met haar fraaie hoofdstuktitels. Hierin citeert ze een zin uit het komende hoofdstuk en dat is altijd een zin die nieuwsgierig maakt.
Hof schrijft prachtig, ze heeft niet voor niets al vele prestigieuze prijzen gewonnen. Ze schrijft beeldend en zintuiglijk: ‘De wielen knerpten. Het trapje dat aan de zijkant van de wagenbak hing bonkte tegen het hout. Onder de dichte huif was het schemerig. Silke luisterde. Ze hoorde het paard briesen en het tuigleer kraken.’
Hof is altijd sterk in het neerzetten van haar personages en dat doet ze ook in haar avonturenboeken. Silke en Janis zijn heel verschillend en dat komt mede door hun opvoeding. Silke is luxe gewend en zij heeft moeite met het ruige leven in armoede. Janis heeft daar minder moeite mee, maar hij heeft door eerdere gebeurtenissen het vertrouwen in mensen verloren en is daardoor snel wantrouwend. Hof beschrijft subtiel hoe sterk de band tussen broer en zus is, ondanks hun verschillen.
Naast Silke en Janis voert Hof ook andere vaak kleurrijke personages op die echt gaan leven voor de lezer. Zelfs het karakter van de dansende beer komt uit de verf.
De kaarten van madame Petrova kan los van het eerste deel gelezen worden, maar het verhaal heeft wel meer diepgang voor wie eerder Lepelsnijder las.
De illustraties zijn in dit boek weer gemaakt door Annette Fienieg die hiervoor dezelfde technieken gebruikte als bij Lepelsnijder: sjabloondruk voor de kaft en scraperboard voor de illustraties in het boek. Scraperboard is een techniek waarbij de afbeelding met een speciale pen in een zogenaamd scraperboard gekrast wordt dat bedekt is met een laagje Oost-Indische inkt.
Fienieg tekende de kaarten van de waarzegger, kaarten die tot de verbeelding spreken en een belangrijke rol spelen in het verhaal.
De kaarten van madame Petrova is een waardige opvolger van Lepelsnijder waarin de lezer weer volop kan genieten van een fijn avontuur en de prachtige manier waarop Marjolijn Hof dit tot leven brengt.
De kaarten van madame Petrova
Fienieg tekende de kaarten van de waarzegger, kaarten die tot de verbeelding spreken en een belangrijke rol spelen in het verhaal.
De kaarten van madame Petrova is een waardige opvolger van Lepelsnijder waarin de lezer weer volop kan genieten van een fijn avontuur en de prachtige manier waarop Marjolijn Hof dit tot leven brengt.
De kaarten van madame Petrova
Marjolijn Hof met illustraties van Annette Fienieg
Querido, 2022
© Annette Fienieg |