Fiet wil rennen - Bibi Dumon Tak


In 2010 kreeg Fiet wil rennen, een prentenboek van Bibi Dumon Tak met illustraties van Noëlle Smit, een Zilveren Griffel voor de tekst en in 2011 was dit boek Voorleesboek van het jaar. Begin dit jaar verscheen een herdruk, de tiende alweer.

Het verhaal gaat over struisvogel Fiet. Fiet houdt van rennen en hij rent het liefst de hele dag. Soms rent hij zelfs ’s nacht ‘Héél zachtjes. Op zijn tenen.’ Op een dag waait het zo hard dat het Fiet niet lukt tegen de wind in te rennen, wat hij ook probeert. Verschillende dieren doen Fiet ideeën aan de hand om aan de kracht van de wind te ontsnappen. ‘Laat je lekker drijven’ zeggen de eendjes, ‘laat je vallen en ga kruipen!’ zegt een slak, ‘kom gauw, hier mag je schuilen tot het over is’ biedt een haas aan, maar Fiet wil niet drijven, kruipen, vliegen, ondergronds, zwemmen of schuilen, Fiet wil rennen.
Fiet ontploft gewoon van woede dat de wind blijft razen ‘Blaaskaak’, schreeuwt hij, ‘denk je soms dat je de baas bent?’ De wind waait gewoon door en uiteindelijk geeft Fiet het op. Hij draait eerst zijn poten om, daarna zijn lijf en ten slotte zijn snavel. En wat er dan gebeurt…

De tekst in het prentenboek is beeldend gechreven, zo dobberen de eendjes ‘als wilde klontjes op en neer’ en ´smijt´ de wind zich tegen Fiet aan. In het verhaal zijn ook herhalingen opgenomen, iets waar jonge lezers dol op zijn.
De tekeningen zijn speels, Noëlle Smit gaat zich met zichtbaar plezier te buiten aan het onderwerp ‘dieren in de wind’. Vooral Fiet, met zijn lange benen en sprekende kop is op elke bladzijden weer even leuk.

Fiet wil rennen is een heerlijk prentenboek met fijne mooie taal die zich goed laat voorlezen en het boek is kostelijk geïllustreerd.

Fiet wil rennen
Bibi Dumon Tak met illustraties van Noëlle Smit
Querido, 2023 (eerste druk 2009)

© Noëlle Smit