De wijde wereld in! - Jacques Vriens


Twee jonge dassen, Bas en Bes, willen dolgraag de wijde wereld in. Mama vindt het echter nog te vroeg daarvoor. ’Kinderen, dat kan echt niet. Buiten zijn gevaren!’ Maar de wijde wereld lokt en Bas en Bes stappen toch het veilige hol uit. Het eerste dier dat ze zien is Uil. ‘Bent u een gevaar?’ vraagt Bes. ‘Welnee’ antwoordt de vogel. Bes en Bas vertrouwen het echter niet en gaan er vandoor. Zo raken ze steeds verder weg van hun hol. Ze ontmoeten buiten verschillende dieren. Aan ieder dier vragen ze of ze ‘een gevaar’ zijn. Gelukkig blijken het vriendelijke dieren. 
Bas en Bes hebben een avontuurlijke dag: ze ontdekken dat ze een eigen bloem hebben, ze spelen voor het eerst verstoppertje en Bas wordt net op tijd uit het water gered door een bever. Als ze weer naar huis willen zijn ze de weg kwijt. Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek.

De wijde wereld in! is een verhaal over twee ondernemende jonge dassen die kleine avonturen beleven. Het boek heeft voor een prentenboek veel tekst die zich lekker laat voorlezen. Vooral de gesprekjes tussen de dieren zijn leuk.
De prachtige illustraties laten het Limburgse platteland zien, een streek die de makers van het boek goed kennen. We zien velden, we zien het glooiende Limburgse land, bossen en zelfs de mergelgrotten. In dit fraaie landschap zijn de dieren getekend. Sommige dragen kleren, zoals de dassen en een vosje dat vriendschap sluit met Bes en Bas. Andere dieren zijn meer natuurgetrouw getekend, al doen ze soms wel menselijke dingen zoals wijzen of een 'hand 'geven.  

De wijde wereld in!
Jacques Vriens met illustraties van Pallieter Hutschemakers
Van Holkema & Warendorf, 2023

© Pallieter Hutschemakers