Het kleine heelal - Annejan Mieras


Het is geen topdag voor de tienjarige Raaf als ze wakker wordt in een stacaravan op de verlaten winterse camping Het kleine heelal. Haar moeder vertrekt om te gaan werken en haar vader heeft ‘een oponthoud’. Waar hij dan is en wanneer hij ook naar de stacaravan komt is onduidelijk. Raafs moeder wil er niet veel over kwijt. Ook weet Raaf niet hoelang ze op de camping zullen blijven. 
Raaf heeft niet veel te doen, want ze gaat niet naar school. Ze is geschorst na een incident, iets met een juf en een deur. Raaf heeft wel contact met haar beste vriendin Miracle. Zij komt zelfs bij Raaf op bezoek, maar de meisjes krijgen ruzie.
Op de camping blijkt nog een kind niet naar school te gaan. Een jongen, een paar jaar ouder dan Raaf. Hij is de zoon van de campingbeheerder. Een jongen die veel weet over het heelal.

Het kleine heelal is het derde boek van Annejan Mieras en ze maakt met dit boek de belofte van ‘veelbelovend schrijfster’ helemaal waar. Mieras geeft Raaf een prettige vertelstem. De lezer voelt snel sympathie voor het wat nurkse meisje dat haar best doet overeind te blijven. Op school is dat lastig, er komt veel op Raaf af en voor ze het weet heeft ze weer eens dingen gezegd die ze alleen had willen denken. Raafs moeder begrijpt dat wel en tilt dan ook niet zo zwaar aan de schorsing. Bovendien heeft Raafs moeder wel iets anders aan haar hoofd, maar ze laat daar weinig over los. Dit tot grote ergernis van Raaf die vooral wil weten wat het ‘oponthoud’ van haar vader veroorzaakt en wanneer hij nu eindelijk komt. Naast de perikelen van Raaf op school, de ruzie met haar beste vriendin en het oponthoud van haar vader speelt de vraag wie de jongen uit de winkel is en wat hij op het verwaarloosde en verboden stuk van de camping doet.
Mieras schrijft op een geloofwaardige en prettige manier over vriendschap, over verdriet, over onzekerheid en over liefde. Nergens wordt het sentimenteel; het is eerlijk, soms verdrietig en vaak humorvol. Herkenbaar gestuntel, zoals het leven is.
Het verhaal is ook gelaagd, zo zijn er tal van verwijzingen naar het heelal die op een bijzondere en knappe wijze samenkomen aan het einde van het verhaal.
 

Het kleine heelal
Annejan Mieras
Lemniscaat, 2023