Juniper, de zingende eenhoorn - Henry Lloyd


Juniper, de zingende eenhoorn is het vierde boek van Henry Lloyd, een pseudoniem voor de vaak bekroonde schrijver Daan Remmerts de Vries. Deze serie boeken, waarvan elk deel afzonderlijk gelezen kan worden, spelen zich af in een sprookjeswereld waar dieren kunnen praten en draken, elfen, prinsen en prinsessen gewone verschijningen zijn. Ook eenhoorn Juniper woont in dit sprookjesland dat bekend staat onder de naam Doolwoud. De lezer kent Juniper misschien nog uit Flin of de verloren liefde van een eenhoorn, het eerste boek van Lloyd.
    Juniper is een zelfverzekerde eenhoorn. Hij kan zich dan ook niet voorstellen dat de bewoners van het Doolwoud niet genieten van zijn gezang. Bij een concert loopt het publiek zelfs massaal weg. Juniper is dan zo teleurgesteld en boos dat hij weg wil van die ‘kunstbarbaren’ en hij loopt een doolhof in. Als hij eruit komt bevindt hij zich in een andere wereld. Onze wereld.
Juniper wordt een bezienswaardigheid en als zangeres Gaia Wing hem onder haar vleugels neemt wordt hij beroemd. Hij is nu een eenhoorn met een bankrekening en een contract. Maar of hij daar nu gelukkiger van wordt…

Een pratend ‘paard’ wordt aanvankelijk niet serieus genomen. Veel mensen geloven niet dat Juniper kan bestaan en gaan ervan uit dat er sprake is van een reclamestunt. Als blijkt dat Juniper echt zelfstandig kan nadenken en goed kan communiceren stappen er mensen naar voren. Eerst een dierentuindirecteur, dan de leden van de actiegroep GVD (Gevoel Voor Dieren) en ten slotte popster Gaia Wing en haar entourage die in Juniper een unieke mogelijkheid zien de tanende carrière van de zangeres nieuw leven in te blazen. Juniper wordt big business.
De eenhoorn begrijpt niet helemaal hoe het werkt in zijn nieuwe omgeving. Zijn verwondering en de vragen die hij stelt houden de lezer een spiegel voor. De naïeve, maar goedgebekte Juniper is daarvoor het ideale personage. Zo verbaast het hem hoe vaak mensen naar een beeldscherm kijken en ook wordt hem gaandeweg duidelijk dat hij lang niet alle mensen kan vertrouwen. De personages die Juniper omringen zijn voor de lezer makkelijk in een hokje te plaatsen. Het zijn vaak eendimensionale karakters die overwegend op eigen gewin uit zijn: vriendelijk als het uitkomt, geërgerd en boos als Juniper niet meewerkt. Gelukkig is Juniper eigenwijs en welbespraakt en dat brengt de nodige humor in het verhaal.
Als de eenhoorn erachter komt dat roem een keerzijde heeft duikt er onverwacht een vriend uit het Doolwoud op. Samen met de leden van de actiegroep GVD  wordt een plan gemaakt om te ontsnappen aan de contractuele verplichtingen en de weg terug naar het Doolwoud te vinden. Deze wending in het verhaal zorgt voor een spannend slot.

In tegenstelling tot de eerdere boeken waar Remmerts de Vries zelf de illustraties voor maakte (onder het pseudoniem Laurens Rawie) is dit boek geïllustreerd door Mark Janssen. In het boek staan zwart-wittekeningen waarin we vooral Juniper zien, bijvoorbeeld als grote ster in bijpassende outfit. Ook de kleurige omslagillustratie is van Mark Janssen

Juniper, de zingende eenhoorn
Henry Lloyd met illustraties van Mark Janssen
Querido, 2023