Alles is dromen, dromen is alles - Stine Jensen


De boeken van Stine Jensen zijn een goed beginpunt om met kinderen te filosoferen over uiteenlopende onderwerpen. In haar nieuwe boek Alles is dromen, dromen is alles staan veel voorkomende toekomstdromen centraal. Denk aan de droom om te kunnen vliegen als een vogel, of de droom eeuwig te kunnen leven of de droom nooit meer te hoeven werken. Jensen belicht deze dromen vanuit verschillende kanten, ze is niet voor niets een filosoof en ze nodigt de lezer op verschillende manieren  uit om ook zelf na te denken over de verschillende onderwerpen.
Jensen laat zien dat sommige dromen tot uitvindingen hebben geleid. Zo kan de mens inmiddels vliegen en is er veel werk door machines overgenomen. Er zijn echter ook dromen waar haken en ogen aanzitten. Want wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als iedereen eeuwig leeft, of hoe zou de wereld eruit zien als we elkaars gedachten konden lezen?

Jensen beschrijft in ieder hoofdstuk een toekomstdroom. Naast leuke weetjes rond het onderwerp geeft ook ze lees- en filmtips, meestal fictieboeken voor kinderen waarin toekomstdromen zijn uitgewerkt. In ieder hoofdstuk staan vragen, bijvoorbeeld ‘geloof jij in het zesde zintuig’, ‘heb jij laatst nog iets nieuws ontdekt’ of ‘wat vind je het interessants wat je ooit hebt geleerd’? Elk hoofdstuk heeft ook een Denk-je toekomstvraag waarin kinderen van verschillende leeftijden antwoord geven op uiteenlopende vragen als ‘zullen we ooit alles weten’, ‘hoe ziet de toekomst van werken eruit’ of ‘denk je dat we ooit planeet aarde gaan verlaten’. Ieder hoofdstuk sluit af met Doe-je-droomopdracht waarin het onderwerp op een creatieve wijze kan worden uitgewerkt. Het boek nodigt met zijn vragen en opdrachten uit om mee aan de slag te gaan. 
Het groot uitgegeven boek heeft een prettige lay-out en wordt opgevrolijkt door de kleurrijke illustraties van Marijke Klompmaker.

Alles is dromen, dromen is alles is een mooi uitgegeven filosofieboek waarin Stine Jensen opnieuw op een aantrekkelijke wijze de lezer informeert en uitnodigt om zelf na te denken over uiteenlopende onderwerpen.

Alles is dromen, dromen is alles
Stine Jensen met illustraties van Marijke Klompmaker
Kluitman, 2023

 

© Marijke Klompmaker